wtorek, 3 czerwca 2014

zupa szparagowa z porem


Prosta i pyszna do przygotowania wiosenna zupa szparagowa z porem, który doskonale zaostrza smak szparagów. Zupa szparagowa, dzięki dodatkowi ziemniaków jest bardzo kremowa i jedwabista, doskonale smakuje podana z podsmażonym jajkiem przepiórczym.


300 g zielonych szparagów
250 g ziemniaków
1 por
800 ml bulionu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól 
pieprz 

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać pokrojonego na plasterki pora i chwilę smażyć, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut, na małym ogniu często mieszając. Wlać bulion, całość zagotować, gotować około 15 minut. Dodać obrane i pokrojone na kawałki szparagi i całość gotować jeszcze kilka minut, aż szparagi zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

10 komentarzy:

  1. Kocham się w zupach szapargowych <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna , kolorowa zupa , szparagi to wiadomo ,że pysznie ,ale na dokładkę ślicznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ma cudowny kolor...:-) Zostaw mi miseczkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. łał! idealna! a ja robię się coraz bardziej głodna....

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ładna zupka. Idealna. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zupa!
    Zawrałaś w niej wszystko co lubię.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect