Powidła według źródła to przetwór owocowy zwykle wykonywany ze śliwek, prażonych w kotłach przez wiele dni, co zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres przechowywania. Powidła w porównaniu do dżemów, konfitur i marmolad mają największą zawartość owoców, dopuszczalny jest również niewielki dodatek cukru. Oprócz klasycznych powideł śliwkowych istnieją także powidła wiśniowe, morelowe, brzoskwiniowe, aroniowe, dyniowe, powidła z czerwonej cebuli, winogronowe, gruszkowe oraz przepyszne powidła truskawkowe z płatkami róż. Przepis dodaje do akcji Jem kwiaty 2014.
5000 g truskawek
200 g cukru
50 g płatków róży cukrowej
2 łyżki likieru truskawkowo - różanego
Oczyszczone truskawki wsypać do garnka o grubym, szerokim dnie i powoli zagotować. Odlać powstały sok, a garnek z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 120° C na 60 minut. Po tym czasie odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie znowu wstawić do piekarnika nagrzanego do 120° C na 60 minut. Proces ten powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przed ostatnim pieczeniem wsypać do truskawek cukier i oczyszczone płatki róż, dobrze wymieszać i ponownie wstawić do piekarnika na 60 minut. Na koniec dodać alkohol, zagotować i przełożyć gorące powidła do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńJustynko, doskonałe, bardzo polecam! Pozdrawiam
Usuńsłoiczek takich powideł to jakby lato zachować na dłużej - bezcenny!
OdpowiedzUsuńKaś, o tak, poczekają na karnawałowe szaleństwo :) Pozdrawiam
UsuńO takie powidła to proszę słać na naziemny adres Alci , Kamilka dałaś czadu i z przepisem i z zdjęciami
OdpowiedzUsuńAluś, dziękuję :) Marzą mi się z nią pączki :)
UsuńA ja ciągle mam problem z różą;-((((buuuuuu:-((
OdpowiedzUsuńale ma piekny kolor <3 cudne zdjęcia
OdpowiedzUsuń