sobota, 21 czerwca 2014

panna cotta z hibiskusowym rabarbarem


Idealnie kremowy deser o waniliowej nucie, podany w towarzystwie rabarbaru o głęboko czerwonym kolorze i pięknym kwiatowym zapach hibiskusa. Deser jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wielu składników, najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, by miał właściwą konsystencję. Przepis na panna cottę z hibiskusowym rabarbarem inspirowaną tym przepisem dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.


3 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/2 laski wanilii 
300 g rabarbaru

Kwiaty hibiskusa zalać wrząca wodą i odstawić na kilka minut, następnie kwiaty odcedzić przez sitko, a do płynu dodać cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Całość zagotować, dodać pokrojony na centymetrowe kawałki rabarbar i gotować około 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Całość dobrze ostudzić.  


250 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
50 g cukru
1 laska wanilii
2 listki żelatyny 

Do garnuszka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier oraz nasionka z laski wanilii. Całość delikatnie podgrzewać, mieszając od czasu, aż cukier się rozpuści, zagotować. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w misce z zimną wodą. Miksturę zdjąć z palnika, dodać odciśniętą z wody żelatynę, dobrze wszystko wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Do przygotowanych pojemniczków rozdzielić mieszankę, przykryć folią spożywczą i schłodzić przez noc. Deser podawać z hibiskusowym rabarbarem.





5 komentarzy:

  1. O jacie...ale wygląda:-) Przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjny deser, bardzo go lubię a w takiej wersji wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma jak z truskawkami, takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam takiej wersji z hibiskusem, świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, aby ugotować rabarbar w naparze z hibiskusa - znacząco uatrakcyjnia to jego kolor.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect