środa, 25 czerwca 2014

drożdżowe ślimaczki z truskawkami


Drożdżowe bułeczki ślimaczki wypełnione truskawkami, pieczone z cukrem perlistym to kwintesencja lata. Te pyszne drożdżowe ślimaczki z truskawkami upieczone na podstawie tego przepisu umilą każdy słoneczny dzień.


100 g masła
70 g cukru
250 ml mleka
1 jajko
7 g suszonych drożdży
500 g mąki pszennej



Do miski miksera wlać mleko, dodać rozpuszczone masło, cukier, jajko oraz drożdże i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętości. 


300 g truskawek

Obrane truskawki, pokroić na kawałki. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o bokach około 30 centymetrów. Na wierzchu rozłożyć truskawki. Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki, które układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.



1 jajko
cukier perlisty

Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się zrumienią. 




6 komentarzy:

  1. Kamila,mogę wpaść,bo właśnie piję kawę?
    Piekę takie same i chyba jutro i u mnie będą.
    Wyruszamy bowiem na kolejny weekend.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie na taka bułę mam teraz ochotę:)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Buły jak ta lala:-) Mogę ?;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są prześliczne :) Musiały smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie moje smaki , cudne buły

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect