piątek, 20 czerwca 2014

szparagi z sosem pomarańczowym


Pyszne i bardzo proste szparagi z sosem pomarańczowym podane w towarzystwie estragonu.  

500 g szparagów
1 pomarańcza
3 żółtka
50 g masła
2 gałązki estragonu
sól
pieprz
cukier

Zagotować wodę w dużym garnku i obficie posolić. Oczyść szparagi i wrzuć do wrzątku. Gotować szparagi około 10 minut, aż lekko zmiękną. Szparagi osączyć na sicie. W garnku podgrzać masło i sok z pomarańczy, często mieszając. W misce ubić żółtka ze szczyptą soli na puszystą pianę, cały czas ubijając dodać gorącą zawartość garnka, połączyć całość i przelać z powrotem do garnka. Masę ponownie podgrzać, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Szparagi wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać posiekanym estragonem. 

3 komentarze:

  1. Genialne! Muszą być przeprzepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli to taka wariacja holenderskiego? Wyglądają znakomicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na podanie szparagów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect