Pyszne i bardzo proste szparagi z sosem pomarańczowym podane w towarzystwie estragonu.
500 g szparagów
500 g szparagów
1 pomarańcza
3 żółtka
50 g masła
2 gałązki estragonu
sól
pieprz
cukier
Zagotować wodę w dużym garnku i
obficie posolić. Oczyść szparagi i wrzuć do wrzątku. Gotować szparagi
około 10 minut, aż lekko zmiękną. Szparagi osączyć na sicie. W
garnku podgrzać masło i sok z pomarańczy, często mieszając. W misce
ubić żółtka ze szczyptą soli na puszystą pianę, cały czas
ubijając dodać gorącą zawartość garnka, połączyć całość i przelać z
powrotem do garnka. Masę ponownie podgrzać, cały czas mieszając, aż
zgęstnieje. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Szparagi wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać posiekanym estragonem.
Genialne! Muszą być przeprzepyszne.
OdpowiedzUsuńCzyli to taka wariacja holenderskiego? Wyglądają znakomicie:-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na podanie szparagów.
OdpowiedzUsuń