niedziela, 1 czerwca 2014

likier truskawkowo - różany


Likier truskawkowo - różany ma wyjątkowy aromat, doskonały smak i piękny zapach. Teraz jest najlepsza pora by przygotować ten wykwintny likier, który doskonale nadaje się na prezent i do umilania wieczorów w miłym towarzystwie. Przepis na likier dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.


750 g truskawek
50 g płatków róży cukrowej
500 g cukru
skórka z 1 cytryny
500 ml spirytusu


W dużym wyparzonym i suchym słoju układać warstwami płatki róż, przebrane i oczyszczone z szypułek truskawki oraz cukier i skórkę z cytryny. Słoik przykryć jałową gazą i pozostawić na dwa dni w ciepłym, słonecznym miejscu. Następnie wlać spirytus i dobrze wymieszać. Całość odstawić na miesiąc, po czym przefiltrować i rozlać do ciemnych butelek. Likier truskawkowo - różany zyskuje na smaku z upływem czasu.  



11 komentarzy:

  1. Piękne połączenie!
    Pyszny pomysł na likier.
    Kochamy różę,prawda?

    OdpowiedzUsuń
  2. truskawka i róża... och, pomysł przedni!

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie piłam takich smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis:)robiłam likier z samych płatków róży ,zostało jeszcze trochę a ma dwa lata i jest coraz lepszy:)))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro lecę po płatki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. chetnie by wypila z Toba nasze zdrowko - koniecznie ten likierek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. musi być absolutnie bezbłędny!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. To kiedy degustacja;-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, no właśnie kiedy? :) Buźka!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect