Do garnka włożyć rabarbar pokrojony na małe kawałki, wlać wodę, dodać cukier, zagotować i gotować pod przykryciem około 5 minut. Budyń rozmieszać w sześciu łyżkach wody, dodać do rabarbaru, wymieszać, ponownie zagotować i gotować minutę, ciągle mieszając. Masę ostudzić.
1 łyżka cukru
Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem, dodać pozostałe składniki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać kółka. Na każdym kłaść nadzienie i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem i osypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° C i piec przez około 17 minut.
Budyń rabarbarowy brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńPierożki smakowite bardzo.
bajeczne te pierozki :)
OdpowiedzUsuńzapisuje do zrobienia!
cudne są! achhhhhh
OdpowiedzUsuńpierożki wyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJeju jakie one muszą być pyszne! Kamilko, a dużo ich wychodzi z tych proporcji? :)
OdpowiedzUsuńAlu, całkiem sporo, ja miałam dwie blachy piekarnikowe :) Szybko i dobrze się je robi, Dawid pomagał mi przy ich produkcji i było całkiem zabawnie. warto zrobić z całej porcji, bo szybko znikają. Pozdrawiam
UsuńOk, to zrobię z całej porcji :))) może nawet dziś :D
UsuńFajnie, że miałaś taką pomoc! :)
Schrupałabym :)
OdpowiedzUsuńSłodkie pierożki bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńfantastyczne!!! a nadzienie to już totalne mistrzostwo
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam a wyglądają pysznie :-) fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Przepiękne Kamilko! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te pierożki :-)
OdpowiedzUsuńPierożki jak malowane ,a skłam mniam mniam ,albo i lepiej
OdpowiedzUsuńskład , skład , upsssssss
UsuńIstne cudo, zrobię niedługo to pewne:-)
OdpowiedzUsuń