piątek, 30 maja 2014

pierożki z budyniem rabarbarowym


Małe i pyszne ciasteczka nadziane budyniem rabarbarowym doskonale smakują do kawy. Z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje i nadaje się nie tylko do słodkich wypieków. Pierożki z budyniem rabarbarowym inspirowane tym przepisem, są doskonałe i szybko znikają.


250 g rabarbaru
100 g cukru
1 budyń waniliowy 
100 ml wody

Do garnka włożyć rabarbar pokrojony na małe kawałki, wlać wodę, dodać cukier, zagotować i gotować pod przykryciem około 5 minut. Budyń rozmieszać w sześciu łyżkach wody, dodać do rabarbaru, wymieszać, ponownie zagotować i gotować minutę, ciągle mieszając. Masę ostudzić.



250 g mąki pszennej
4 g suchych drożdży
125 g masła
1/2 szklanki śmietany 
1 łyżka cukru

Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem, dodać pozostałe składniki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać kółka. Na każdym kłaść nadzienie i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 


 
1 jajko 
cukier

Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem i osypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° C i piec przez około 17 minut. 



16 komentarzy:

  1. Budyń rabarbarowy brzmi pysznie!
    Pierożki smakowite bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  2. bajeczne te pierozki :)
    zapisuje do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. pierożki wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeju jakie one muszą być pyszne! Kamilko, a dużo ich wychodzi z tych proporcji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, całkiem sporo, ja miałam dwie blachy piekarnikowe :) Szybko i dobrze się je robi, Dawid pomagał mi przy ich produkcji i było całkiem zabawnie. warto zrobić z całej porcji, bo szybko znikają. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ok, to zrobię z całej porcji :))) może nawet dziś :D
      Fajnie, że miałaś taką pomoc! :)

      Usuń
  5. Słodkie pierożki bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczne!!! a nadzienie to już totalne mistrzostwo

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takich nie robiłam a wyglądają pysznie :-) fajny pomysł :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękne Kamilko! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne te pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierożki jak malowane ,a skłam mniam mniam ,albo i lepiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skład , skład , upsssssss

      Usuń
  11. Istne cudo, zrobię niedługo to pewne:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect