Delikatne, maślane ciasto, nadziane rabarbarem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto z tego przepisu jest pyszne i świetnie nadaję się do innych kwaśnych owoców. Doskonałe francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami, upieczone na podstawie tego przepisu umili każdą chwilę.
650 g rabarbaru
115 g masła
200 g cukru
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
115 g masła
200 g cukru
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki płatków migdałowych
cukier puder
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem, dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając mikserem na wysokich obrotach, aż składniki dobrze się połączą, dodać ekstrakt, a na końcu delikatnie wmieszać mąkę z dodatkami, aż ciasto stanie się jednolite. Do ciasta dodać pokrojony na małe kawałki rabarbar i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Ciasto po ostudzeniu osypać cukrem pudrem.
Ja też dzisiaj będę piekła ciasto z rabarbarem:))
OdpowiedzUsuńPychota!
Magda, a pochwalisz się :) Miłej soboty!
UsuńZapowiada się pysznie :) upiekę jeszcze dziś :)
OdpowiedzUsuńŁucja, polecam :) Pozdrawiam
UsuńCiasto przepyszne :) zjedliśmy je w mgnieniu oka :D Dziękuję za przepis!
UsuńMoje ciasto od 20 min w piekarniku...już pachnie mmmmm....dziękuję za szybki, prosty przepis :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAniu, mam nadzieję, że będzie Wam smakowało :) Pozdrawiam
UsuńKamilo! z ciasta nie pozostał już ani okruszek. Było wyśmienite, pomimo, że masełko mi się zważyło. No i wykonanie zajęło mi kilkanaście minut :)
UsuńWygląda pięknie- a migdały i rabarbar to idealne połączenie, muszę wypróbować to ciasto!:)
OdpowiedzUsuńMagda, bardzo polecam, nie tylko z rabarbarem :) Pozdrawiam
Usuńnoooo takie w moich smakach , Kamilka poczęstuję się kawałeczkiem co?
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńJejku jak pięknie z tymi niezapominajkami! Cudowne zdjęcia i ciacho przepysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńjeju, ale sie zgrałyśmy;) ja ostatnio też piekłam ciasto francuskie z rabarbarem i migdałami;) było pychaaaaaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuńMam spory zapas rabarbaru i może upiekę to ciasto :)
OdpowiedzUsuńjestem trochę skonfuzjowama, czyli ciasto francuskie, czy ciasto maślane ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
maślane z rabarbarem zapowiada się pysznie! do tej pory łączyłam go głownie z kruchy, ale chyba i takiej delikatnej wersji muszę spróbować
OdpowiedzUsuńdziś upiekłam! jest absolutnie przepyszne!!!
UsuńPychotka. Czemu nie weszłam wczoraj?;-) Akurat zastanawiałam się co zrobić z zalegającym rabarbarem, W końcu zrobiłam dżem, a tak byłby Twój placek;-)
OdpowiedzUsuń