sobota, 10 maja 2014

francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami


Delikatne, maślane ciasto, nadziane rabarbarem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto z tego przepisu jest pyszne i świetnie nadaję się do innych kwaśnych owoców. Doskonałe francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami, upieczone na podstawie tego przepisu umili każdą chwilę. 


650 g rabarbaru
115 g masła
200 g cukru
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki płatków migdałowych
cukier puder


Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem, dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając mikserem na wysokich obrotach, aż składniki dobrze się połączą, dodać ekstrakt, a na końcu delikatnie wmieszać mąkę z dodatkami, aż ciasto stanie się jednolite. Do ciasta dodać pokrojony na małe kawałki rabarbar i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Ciasto po ostudzeniu osypać cukrem pudrem.

19 komentarzy:

  1. Ja też dzisiaj będę piekła ciasto z rabarbarem:))
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, a pochwalisz się :) Miłej soboty!

      Usuń
  2. Zapowiada się pysznie :) upiekę jeszcze dziś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja, polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ciasto przepyszne :) zjedliśmy je w mgnieniu oka :D Dziękuję za przepis!

      Usuń
  3. Moje ciasto od 20 min w piekarniku...już pachnie mmmmm....dziękuję za szybki, prosty przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, mam nadzieję, że będzie Wam smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Kamilo! z ciasta nie pozostał już ani okruszek. Było wyśmienite, pomimo, że masełko mi się zważyło. No i wykonanie zajęło mi kilkanaście minut :)

      Usuń
  4. Wygląda pięknie- a migdały i rabarbar to idealne połączenie, muszę wypróbować to ciasto!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, bardzo polecam, nie tylko z rabarbarem :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. noooo takie w moich smakach , Kamilka poczęstuję się kawałeczkiem co?

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku jak pięknie z tymi niezapominajkami! Cudowne zdjęcia i ciacho przepysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. jeju, ale sie zgrałyśmy;) ja ostatnio też piekłam ciasto francuskie z rabarbarem i migdałami;) było pychaaaaaaaaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam spory zapas rabarbaru i może upiekę to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jestem trochę skonfuzjowama, czyli ciasto francuskie, czy ciasto maślane ?

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  11. maślane z rabarbarem zapowiada się pysznie! do tej pory łączyłam go głownie z kruchy, ale chyba i takiej delikatnej wersji muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziś upiekłam! jest absolutnie przepyszne!!!

      Usuń
  12. Pychotka. Czemu nie weszłam wczoraj?;-) Akurat zastanawiałam się co zrobić z zalegającym rabarbarem, W końcu zrobiłam dżem, a tak byłby Twój placek;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect