Delikatne ciasto o pomarańczowym posmaku nadziane rabarbarem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto z tego przepisu jest pyszne i świetnie nadaję się do innych kwaśnych owoców. Doskonałe ciasto rabarbarowo - pomarańczowe umili każdą chwilę.
1 pomarańcza
225 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
30 g płatków migdałowych
cukier puder
225 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
30 g płatków migdałowych
cukier puder
W misce utrzeć miękkie masło z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy, aż składniki się połączą. Dodać jajka, mąkę, mielone migdały oraz proszek do pieczenia i wszystko utrzeć na gładką masę. Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać pokrojony na kawałki rabarbar, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
uwielbiam takie ciacha <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz do kawki :)
OdpowiedzUsuńu mnie też połączenie rabarbaru i prażonych migdałów sprawdziło się wyśmienicie:) pyszne ciacho Kochana!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, bardzo lubię latem ucierane ciasta z świeżymi owocami:)
OdpowiedzUsuńRabarbar, pomarańcza i migdały... pychota:)
OdpowiedzUsuńpięknie to wszystko wygląda w majowym słońcu! a ciacho idealne na leniwe popołudnie.
OdpowiedzUsuńMonika
rabarbar i pomarańcza , ojej jak to musi pachnieć i smakować
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńAhhhhh...
Oj tak, rabarbar z pomarańczą to wyjątkowo zgrany duet :)
OdpowiedzUsuńTeż mi się podoba to połączenie smakowe !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
O tak takie połączenie jest idealne:-)
OdpowiedzUsuńniemal mi zapachniało takim ciachem!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda. Ciekawe połączeniem, chętnie spróbuję. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń