Torcik z delikatnym ciastem, chrupiącą bezą i płatkami migdałowymi, przełożony bitą śmietaną oraz budyniem rabarbarowym, gdzie słodycz ciasta równoważy kwaskowaty rabarbar. Przepis na torcik rabarbarowy ze śnieżnym musem, który rozpływa się w ustach podpatrzyłam u Majki, a pochodzi z magazynu "Lecker".
4 żółtka
125 g masła
125 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrami i solą na gładką masę, dodawać kolejno żółta, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do masy jajecznej, krótko razem miksując. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 centymetrów, wysmarowanej masłem i wyrównać powierzchnię.
4 białka
200 g cukru
szczypta soli
szczypta soli
4 łyżki płatków migdałowych
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać na sztywno, aż cukier całkowicie się rozpuści. Połowę ubitej piany wyłożyć na ciasto i posypać połową ilości płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na 25 minut. Ciasto wyjąć i studzić. Z pozostałego ciasta, piany i płatków migdałowych upiec drugie ciasto.
500 g rabarbaru
100 g cukru
1 budyń waniliowy
1 budyń waniliowy
100 ml wody
Do garnka włożyć rabarbar pokrojony na małe kawałki, wlać wodę, dodać cukier, zagotować i gotować pod przykryciem około 5 minut. Budyń rozmieszać w sześciu łyżkach wody, dodać do rabarbaru, wymieszać, ponownie zagotować i gotować minutę, ciągle mieszając. Masę ostudzić i wyłożyć na jedną część ciasta. Wstawić do lodówki, aby masa rabarbarowa zgęstniała.
400 g śmietany kremówki
4 łyżki cukru waniliowego
cukier puder
cukier puder
Ach, wygląda bosko. Zapisuję na listę do zrobienia! :-)
OdpowiedzUsuńNo i jak tu się odchudzac? :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie ogromnie, ze upieklas :) Smakowal? :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
prezentuje się bosko :)
OdpowiedzUsuńOBŁĘDNIE wygląda!!!
OdpowiedzUsuńSerdeczności:):)
Tapenda
jak tu pięknie i wiosennie!
OdpowiedzUsuńCiasto obłędne ,ale te fotografie z kwiatami ,ach , och
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wygląda! I cudne fotki :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczny!
OdpowiedzUsuńPorwałabym Ci dużą porcję jak nic...
Czysta rozkosz, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńrozpustne ciacho, ale ja do rozpusty jestem zawsze pierwsza w kolejce.... i w ogóle się tego nie wstydzę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bajkowy! Pięknie komponuje się z kwiatami :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowe ciasto:) achhh
OdpowiedzUsuńKamilo, cudowny torcik. I ta urocza stylizacja, po prostu pięknie :)
OdpowiedzUsuńO matko, oplułam cały monitor...Pycha, a jakie cudowne zdjęcia...:-)
OdpowiedzUsuńjaki obłędny!!!! kolejny przepis od Ciebie do wypróbowania, koniecznie
OdpowiedzUsuńwłaśnie upiekłam blaty. mam tylko pytanie - napisałaś, że torcik należy schłodzić. długo? czy mogę przygotować masę z kremówki teraz, przełożyć nią blaty i schować torcik na całą noc do lodówki? czy raczej to za długo i coś może się stać z bezą?
UsuńKasiu, spokojnie może postać całą noc w lodówce, a na wszelki wypadek do kremówki dałabym dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku, wtedy będziesz mieć już 100% pewność :) Smacznego!
UsuńKamila, super, dzięki za szybką odpowiedź!
Usuńdodałam żelatyny, choć ostatecznie nie chowałam ciasta na całą noc do lodówki, bo bałam się, że beza zmięknie. w nocy przełożyłam ciasto kremówką, tak zostawiłam, a rano włożyłam do lodówki na ponad godzinę i wtedy ładnie stężało. i najważniejsze - ten torcik jest fantastyczny!!!! oj dawno nie jadłam tak dobrego, ba jeden z lepszych :) dziękuję za wspaniały przepis
UsuńKasiu, bardzo mnie cieszy, że tak Ci smakował. A beza nie upadnie, zostawiłam specjalnie kawałek nawet jeszcze dłużej w lodówce i było ok :)
Usuńbajeczny torcik :)
OdpowiedzUsuń