sobota, 24 maja 2014

tarteletki ze szparagami i ricottą


Tarteletki z ciasta francuskiego, nadziane ricottą z dodatkiem czosnku, skórki cytrynowej, pomidorków koktajlowych oraz świeżego tymianku i szałwii z zielonymi szparagami. Tarteletki ze szparagami i ricottą doskonale smakują na ciepło i zimno podane w towarzystwie schłodzonego wina.


200 g ciasta francuskiego
250 g ricotty
25 g parmezanu
6 pomidorków koktajlowych
skórka z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 
gałązka tymianku
gałązka szałwii
250 g zielonych szparagów
sól
pieprz

Ricottę wymieszać ze śmietaną, drobno posiekanym czosnkiem, pomidorkami i ziołami, skórką startą z cytryny i połową ilości startego parmezanu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na cztery części i ułożyć je na blasze, nie przecinając do końca wykroić nożem na cieście centymetrowy margines. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C na 15 minut, by się zrumieniło i wyrosło. Ciasto wyjąć z piekarnika, widelcem lekko ugnieść środek ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie z ricotty, poukładać oczyszczone szparagi, wierzch posypać pozostałym startym parmezanem. Tarty ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 15 minut. 

11 komentarzy:

  1. Komentarz będzie krótki - mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi, sery i ciasto francuskie....to musi być pyszne i pięknie wygląda:):)
    Pozdrawiamy!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne jak obrazek,a na dodatek doskonała kompozycja smakowa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota!
    Klasyka zwycięża.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamarzyły mi się takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentują!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się wybornie ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wierzę, że było pysznie, bo ostatnio robiłam podobne:-) I mam ochotę to powtórzyć:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznosci Kamilo! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect