Tarteletki z ciasta francuskiego, nadziane ricottą z dodatkiem czosnku, skórki cytrynowej, pomidorków koktajlowych oraz świeżego tymianku i szałwii z zielonymi szparagami. Tarteletki ze szparagami i ricottą doskonale smakują na ciepło i zimno podane w towarzystwie schłodzonego wina.
250 g ricotty
25 g parmezanu
6 pomidorków koktajlowych
skórka z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
gałązka tymianku
gałązka szałwii
skórka z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
gałązka tymianku
gałązka szałwii
250 g zielonych szparagów
sól
pieprz
Ricottę wymieszać ze śmietaną, drobno posiekanym czosnkiem, pomidorkami i ziołami, skórką startą z cytryny i połową ilości startego parmezanu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto
francuskie podzielić na cztery części i ułożyć je na blasze, nie
przecinając do końca wykroić nożem na cieście centymetrowy margines. Tak
przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury
200° C na 15 minut, by się zrumieniło i wyrosło. Ciasto wyjąć z
piekarnika, widelcem lekko ugnieść środek ciasta. Na
cieście równomiernie rozłożyć nadzienie z ricotty, poukładać oczyszczone szparagi, wierzch posypać pozostałym startym parmezanem. Tarty ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 15 minut.
Komentarz będzie krótki - mniam :-)
OdpowiedzUsuńSzparagi, sery i ciasto francuskie....to musi być pyszne i pięknie wygląda:):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!!!
Tapenda
Piękne jak obrazek,a na dodatek doskonała kompozycja smakowa!
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńKlasyka zwycięża.
Zamarzyły mi się takie :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują!! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Prezentuje się wybornie ...
OdpowiedzUsuńWierzę, że było pysznie, bo ostatnio robiłam podobne:-) I mam ochotę to powtórzyć:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPysznosci Kamilo! :)
OdpowiedzUsuń