Pyszny pasztet z pieczarek nie tylko dla wielbicieli grzybów, został przygotowany z dodatkiem warzyw, cebuli oraz czosnku, doprawiony majerankiem oraz świeżo mieloną gałką muszkatołową. Ten pasztet świetnie smakuje jako samodzielne danie podany z żurawinami na specjalne okazje, sprawdzi się też, jako dodatek do kanapek.
1500 g pieczarek
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 bułki
2 jajka
3 łyżki oleju
mleko
sól
pieprz
majeranek
Obrać marchew, pietruszkę oraz seler i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pieczarki i dusić tak długo, jak odparuje z nich cała woda. Bułki namoczyć w mleku. Grzyby, warzywa oraz odciśnięte bułki zmielić w maszynce do mięsa dwa razy. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku solą,
pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową oraz majerankiem, dobrze
razem wymieszać. Masę wyłożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułkę, masę wygładzić. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do
180° C, na około 70 minut, pasztet
sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Pasztet dobrze ostudzić przed
krojeniem.
uwielbiam roślinne pasztety ,a ten twój Kamilko to taka wersja luksusowa , mniam mniam
OdpowiedzUsuńMEGA apetyczny i pomysłowy pasztet!!!
OdpowiedzUsuńSerdeczności<3 <3
Tapenda
Bardzo ciekawy pomysł. Pasztet pysznie się prezentuje.:)
OdpowiedzUsuńŚwietny!
OdpowiedzUsuń