środa, 28 maja 2014

bulgur ze szparagami, rzodkiewką, kozim serem i ziołami


Pyszna sałatka z wiosennymi warzywami i dużą ilością świeżych ziół, podana w towarzystwie miękkiego koziego sera. Do przygotowania sałatki można użyć ulubionego gotowanego ziarna, może to być komosa ryżowa, kuskus lub tak jak w moim przypadku kasza bulgur. Do tego duża ilość posiekanej mięty, bazylii, szczypiorku, natki pietruszki czy też kolendry i ulubione wiosenne warzywa, doprawione solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Bulgur ze szparagami, rzodkiewką, kozim serem i ziołami inspirowany tym przepisem doskonale nadaje się jako zdrowy posiłek w ciągu dnia, najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, by wszystkie smaki się przegryzły. 



1 szklanka kaszy bulgur
250 g zielonych szparagów

70 g rukoli
15 rzodkiewek

1/2 pęczka natki pietruszki
1/4 pęczka kolendry
3 gałązki mięty
1/2 pęczka szczypiorku
150 g miękkiego koziego sera
sól 

pieprz
1 cytryna
oliwa
sól

pieprz


Bulgur opłukać, przełożyć do miseczki i zalać wrzącą, osoloną wodą około centymetr nad powierzchnię kaszy, przykryć i odstawić na 15 minut. Szparagi obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i szybko schłodzić w wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć na sicie. W misce połączyć bulgur, rukolę, pokrojone na plasterki rzodkiewki, szparagi i drobno posiekane zioła oraz skórkę startą z cytryny. Sałatkę wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Na wierzchu sałatki poukładać rozdrobniony kozi ser.

12 komentarzy:

  1. Mogę zająć się tą pyszną sałatką...
    Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo wakacyjne, smakowite danie. naprawdę - z tego, co natura dała!

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz jest idealna pora na takie sałatki, lekkie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na lekkie danie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł. Idealna sałatka na śniadanie w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna kombinacja!
    Poproszę jedną porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie sałatki ! :) Ja robię najczęściej z quinoa, ale muszę i z bulgurem spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie cudo. Zrobię nam na śniadanko:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A miękki kozi ser ty typu camembert czy taki twarogowy?

      Usuń
    2. Marzenko, twarogowy :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Moje smaki, więc się wpraszam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect