Pyszna sałatka z wiosennymi warzywami i dużą ilością świeżych ziół, podana w towarzystwie miękkiego koziego sera. Do przygotowania sałatki można użyć ulubionego gotowanego ziarna, może to być komosa ryżowa, kuskus lub tak jak w moim przypadku kasza bulgur. Do tego duża ilość posiekanej mięty, bazylii, szczypiorku, natki pietruszki czy też kolendry i ulubione wiosenne warzywa, doprawione solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Bulgur ze szparagami, rzodkiewką, kozim serem i ziołami inspirowany tym przepisem doskonale nadaje się jako zdrowy posiłek w ciągu dnia, najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, by wszystkie smaki się przegryzły.
1 szklanka kaszy bulgur
250 g zielonych szparagów
70 g rukoli
15 rzodkiewek
1/2 pęczka natki pietruszki
1/4 pęczka kolendry
3 gałązki mięty
1/2 pęczka szczypiorku
150 g miękkiego koziego sera
sól
pieprz
1 cytryna
oliwa
sól
pieprz
Bulgur opłukać, przełożyć do miseczki i
zalać wrzącą, osoloną wodą około centymetr nad powierzchnię kaszy,
przykryć i odstawić na 15 minut. Szparagi obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i szybko schłodzić w wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć na sicie. W misce połączyć bulgur, rukolę, pokrojone na plasterki rzodkiewki, szparagi i drobno posiekane zioła oraz skórkę startą z cytryny. Sałatkę wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Na wierzchu sałatki poukładać rozdrobniony kozi ser.
ale pysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńMogę zająć się tą pyszną sałatką...
OdpowiedzUsuńMoje smaki!
bardzo wakacyjne, smakowite danie. naprawdę - z tego, co natura dała!
OdpowiedzUsuńTeraz jest idealna pora na takie sałatki, lekkie i pyszne.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na lekkie danie:D
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł. Idealna sałatka na śniadanie w pracy :)
OdpowiedzUsuńPyszna kombinacja!
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną porcję:)
Lubię takie sałatki ! :) Ja robię najczęściej z quinoa, ale muszę i z bulgurem spróbować. :)
OdpowiedzUsuńJakie cudo. Zrobię nam na śniadanko:-)
OdpowiedzUsuńA miękki kozi ser ty typu camembert czy taki twarogowy?
UsuńMarzenko, twarogowy :) Pozdrawiam
UsuńMoje smaki, więc się wpraszam :-)
OdpowiedzUsuń