poniedziałek, 17 sierpnia 2015

dżem z czarnych porzeczek z likierem


Pyszne i idealne połączenie słodkich czarnych porzeczek z domowej roboty likierem z tych owoców. Dżem z czarnych porzeczek z likierem jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.

1000 g czarnych porzeczek
300 g cukru
80 ml likieru z czarnej porzeczki

Porzeczki umyć, oderwać od gałązek, wymieszać z cukrem i odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do dżemu dodać likier z czarnej porzeczki, wymieszać, zagotować i gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam porzeczki - mogę je jeść pod każdą postacią a dodatek likieru jest bardzo kuszący ;)

    Pozdrawiam
    www.smakowitejadlo.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie że promujesz czarne porzeczki. Są bardzo wartościowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, z likierem jeszcze nie robiłem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał , taka bardziej elegancka , wręcz wykwitną wersja , do francuskiego pieczywa taki dżem to kropeczka na ,,i"

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect