niedziela, 30 sierpnia 2015

ciasto cassis


Doskonały czekoladowy biszkopt, nasączony likierem z czarnej porzeczki, z porzeczkowym dżemem i kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone przykryty chrupiącą kakaową bezą składa się na pyszne ciasto. Ciasto cassis przygotowane na podstawie tego przepisu jest przepyszne, wilgotne, lekko kwaskowate, bardzo owocowe, a jednocześnie niezbyt słodkie. 


5 jajek 
3/4 szklanki cukru 
2/3 szklanki mąki tortowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki kakao 
50 g gorzkiej czekolady 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników. Mniejszą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C na około 35 minut. Biszkopt wystudzić. 


4 białka 
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżki kakao 
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżka octu 
szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy cukier będzie rozpuszczony, a piana sztywna i błyszcząca, dodać mąkę, kakao, ocet i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt. Wstawić do nagrzanego do 160º C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90º C i piec jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić. 


500 ml śmietany do ubijania
500 g mascarpone 
2 łyżki cukru pudru 
1/4 szklanki wody

Mascarpone i śmietanę umieścić wraz z cukrem pudrem w misie miksera i ubijać do uzyskania konsystencji kremu. Przegotowaną, ostudzoną wodę wymieszać z likierem i nasączyć biszkopt ułożony w formie. Na wierzchu rozsmarować dżem, a na nim wyłożyć krem z mascarpone. Na wierzchu ciasta położyć wystudzoną bezę. Ciasto schłodzić w lodówce.

8 komentarzy:

  1. Mateczko kochana, kurcze rozpusta kulinarna do kwadratu, kurcze i nie wiem czy lepiej czy gorzej ,ze Kamilko nie jesteś moja sąsiadką , bo takie rarytasy bym miała( no po sol można by iść pożyczyć :D), ale z drugiej strony cztery litery by pęczniały na maksa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, przy Twoich pysznych pierogach i kluseczkach to bardziej moja p… byłaby narażona hihihihi Fajnie, byłoby mieć taką Sąsiadkę :) Buziaki!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kinga, dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Kamilko, to ciasto wygląda pięknie i smakowicie. Ślinka cieknie na sam widok.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie apetyczne! uwielbiam wypieki przełamane kwaskowością porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect