wtorek, 25 sierpnia 2015

kruche ciasto z czarną porzeczką i bezą


Pyszne, bardzo kruche ciasto z warstwą owocową z czarnej porzeczki, przykryte bezową pierzynką o wiśniowym posmaku i kolorze za sprawą wiśniowej galaretki oraz kruszonką, składa się na idealne letnie ciasto do kawy. Kruche ciasto z czarną porzeczką i bezą, jest idealne i trudno mu się oprzeć. 


500 g mąki pszennej
250 g masła
30 g cukru
5 żółtek
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukier, dodać żółtka, oliwę i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, na dnie ugnieść równomiernie 2/3 ciasta.


500 g czarnej porzeczki
30 g mąki ziemniaczanej
5 białek
150 g galaretki wiśniowej
120 g cukru
szczypta soli

Oczyszczoną porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i rozłożyć równomiernie na cieście. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać galaretkę oraz cukier, ubijać, aż cukier się rozetrze. Tak ubitą pianę rozłożyć na warstwie porzeczek, na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut.


200 g cukru pudru
3 łyżki wody

Zrobić lukier z cukru i wody i polukrować ostudzone ciasto.  

6 komentarzy:

  1. Mmm, od kilku dni chodzi za mną jakieś dobre kruche ciacho z owocem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto a'la pleśniaczek , mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie ciasta :) Są idealne ze świeżymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Został dla mnie choć kawałeczek...?
    Uwielbiam ciasta z czarną porzeczką!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie kwaśne ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect