czwartek, 20 sierpnia 2015

ziemniaczane knedle z truskawkami


Klasyczne ciasto z dodatkiem ziemniaków, mąki pszennej, ziemniaczanej i jajek, nadziane truskawkami, podane z tartą bułką zrumienioną na maśle i cukrem, to połączenie idealne. Pyszne, mięciutkie ziemniaczane knedle z truskawkami, to doskonały letni obiad, smakuje małym i dużym.


750 ugotowanych ziemniaków 
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól 
500 g truskawek


Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąkami, jajkiem, szczyptą soli i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie truskawki i dokładnie zlepić brzegi, formując kulki. Knedle obaczyć w mące i układać na desce obsypanej mąką. Knedle wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek. Knedle podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą, posypane cukrem.

8 komentarzy:

  1. ale mam ochotę na takie knedle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku co za smaki!
    Rozkoszne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku co za smaki!
    Rozkoszne...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, muszę zrobić! Dobrze, że mi o nich przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Knedle wyszły z tego o widzę wspaniałe;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Knedle z truskawkami uwielbiam , tylko mi Kamilko nie pisz ,że masz jeszcze świeże truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, o tak u nas jeszcze świeże truskaweczki można kupić bez problemu, i są bardzo soczyste i słodkie :) Buziole!

      Usuń
    2. Toć to jakaś jawna niesprawiedliwość :D , ja widziałam i u nas , ale cena z kosmosu i jakieś takie wielkie , równiutkie jak z matrycy, jak te z Hiszpanii

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect