sobota, 8 sierpnia 2015

dżem jagodowo - truskawkowy


Dżem jagodowo - truskawkowy jest pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu, zawiera cztery składniki. To dżem w którym kawałki truskawek zatopione są w intensywnie jagodowym puree o cytrynowym aromacie. 

1000 g jagód
1000 g truskawek
500 g cukru
1 cytryny

Do garnka wsypać oczyszczone jagody, dodać oczyszczone i pokrojone na ćwiartki truskawki, dodać sok i skórkę startą z cytryny, całość zasypać cukrem i odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

3 komentarze:

  1. Pyszny dżem, fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Uwielbiam takie domowe przetwory bez dodatku substancji żelujących :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha, mam:-) Mama mi zrobiła. Ja to nie jestem dżemowa w sensie robienia ich:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect