codzienność

poniedziałek, 17 lipca 2017

bułki owsiane extremalne


Do lipcowej piekarnia Amber przepis wybrała Magda, przepis na bułki owsiane extremalne Adama Piekarza. Adam na swym blogu tłumaczy użycie w przepisie słowa extremum, ze względu na nietypowe użycie proporcji mąki owsianej, gdyż zasady współczesnego piekarstwa mówią o 5% dodatku mąki owsianej. Dzięki zastosowanej ilości mąki owsianej bułki są pyszne, ale nie mają puszystego miękiszu, są raczej porowate i bardziej siermiężny, za to bardzo pożywne i zdrowe.


150 g mąki owsianej razowej
100 g mąki pszennej
350 g maślanki
20 g miodu
3 g drożdży instant


W misce rozpuść w maślance drożdże, następnie dodać miód, mąki i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien być bardzo gęsty, to zbuduje aromat. Tak przygotowany rozczyn wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie fermentacji zimnej należy wyjąć ciasto z lodówki i ocielić do temperatury pokojowej przez około 2 godziny.


cały rozczyn
150 g mąki pszennej
8 g soli
20 g oleju 
120 g płatków owsianych 

Do rozczynu dodać wszystkie składniki ciasta i całość mieszać przez 20 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i uformować kulki. Każdą z kulek przeciąć na pół, a następnie każdą połówkę delikatnie zrolować, aby nabrały długości i obtoczyć w płatkach owsianych lekko dociskając. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na 50 minut do rozrostu końcowego. Bułki wypiekać z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210° C przez 5 minut i dalej w 180° C przez około 20 minut.


12 komentarzy:

  1. Ach piękne bułaski!
    Wiesz, że ja zastanawiałam się nad taką formą?
    Dziękuję za letnie wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowałaś mnie. Waham się teraz czy nie upiec. Mam mąkę owsianą i maślankę. Nie mam wagi kuchennej... ryzykować na oko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, koniecznie ryzykować :) Bułki są pyszne i warte upieczenia.
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Najpiękniejsze z tych co oglądałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smakowicie wyglądają Twoje bułki :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnej piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie im z tym przedziałkiem :) Kamilo-dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładna forma bułek, no śliczne są ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajny ksztaltnim nadalas. Zrobilam 8 wiekszych tak przecietych ? Swietny pomysl. Udana ta lipcowa piekarnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne bułeczki Kamilko. I fajne dzięki nacięciom.
    U mnie same popękały. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super takie buły z przedziałkiem :-) Fajnie było znowu razem się spotkać w letniej Piekarni, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne!
    Bułki z przedziałkiem zawsze przywołują u mnie wspomnienie Prababci...
    Dziękuję za ten lipcowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie ładne! Do kolejnego pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect