Kwiaty cukinii nadziane masą z mielonego indyka z dodatkiem ziół, czosnku i cebuli zapieczone na francuskim cieście z dodatkiem kremowego nadzienia. Tarty z kwiatami cukinii nadziewanymi indykiem, to wspaniała potrawa, pysznie smakuje podane w towarzystwie schłodzonego wina.
12 kwiatów cukinii
400 g mielonego indyka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
30 g tartej bułki
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki szałwii
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Dodać posiekane zioła, rozbełtane jajka, tartą bułkę, całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dobrze wyrobić mięsną masę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie otworzyć kwiaty cukinii, za pomocą małej łyżeczki nadziewać je mięsną masą.
200 g ciasta francuskiego
200 g kremowego twarożku
50 ml śmietany
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki szałwii
2 gałązki tymianku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
W miseczce wymieszać twarożek ze śmietaną oraz posiekanymi ziołami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nie przecinając do końca wykroić nożem na cieście centymetrowy margines. Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie, na wierzchu ułożyć nadziane kwiaty, całość polać oliwą. Tarty wstawić do piekarnik nagrzanego do 180° C, i piec około 35 minut.