Smaczna, bardzo rozgrzewająca zupa z drobiem i zielonymi szparagami na mleku kokosowym w tajskim stylu, z dodatkiem grzybów shiitake, doprawiona aromatycznymi liśćmi limonki kaffir, limonką, galangalem, papryczką chilli oraz sosem rybnym. Pyszna i bardzo aromatyczna tajska zupa z kurczakiem i szparagami inspirowana przepisem Hani - Kasi.
1 pierś z kurczaka
1 cebula
2 łodygi trawy cytrynowej
50 g grzybów shiitake
250 g zielonych szparagów
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki curry
3 liście limonki kaffir
1 łyżeczka galangalu
1 papryczka chilli
500 ml mleka kokosowego
200 ml bulionu
2 łyżki sosu rybnego
sok z 1 limonka
sól
pieprz
cukier
kolendra
W garnku na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i chwilę smażyć, dodać curry, pokrojoną trawę cytrynową, galangal i dusić razem kilka minut. Do garnka dodać bulion, mleko kokosowe, pokrojone grzyby, drobno pokrojoną papryczkę chilli, liście limonki, sok z limonki oraz sos rybny i całość gotować 20 minut. Do zupy dodać pokrojone szparagi i gotować 2 minuty. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę podawać posypaną natką kolendry