Pyszne drożdżowe rogaliki półfrancuskie nadziane domową marmolady z owoców dzikiej róży są bardzo maślane. Z ciastem z tego przepisu dobrze się pracuje, a pieczenie jest rozłożone w czasie, wieczorem należy przygotować ciasto, by rano upiec pyszne rogaliki. Rogaliki półfrancuskie z marmoladą z owoców dzikiej róży upieczone na podstawie przepisu na ciasto Romana Ciążyńskiego z Gostynia, zdobywcy tytułu Piekarza Roku 2014.
700 g mąki pszennej
250 g masła
250 ml mleka
80 g drożdży
250 ml mleka
80 g drożdży
Do drożdży dodać łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie połączyć mąkę, masło, jaja, cukier, sól i rozczyn i ugnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, choć można zostawić je nawet do następnego dnia. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać partiami na posypanym mąką blacie, kroić trójkąty, na które nakładać marmoladę i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20 minut. Rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 22 minuty, aż się zrumienią.
cukier puder
sok z cytryny
sok z cytryny
Rogaliki po ostudzeniu polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru.