Zupa ze świeżych borowików, najlepsza w trwającym sezonie
grzybowym, o wspaniałym smaku i niezwykłym aromacie. Prosta do ugotowania zupa borowikowa dobrze smakuje podana ze świeżym pieczywem.
800 g borowików
3 marchewki
2 pietruszki
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
1 por
1 cebula
1500 ml bulionu
30 g masła
1500 ml bulionu
30 g masła
sól
śmietana
natka pietruszki
Borowiki oczyścić i dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części. W garnku rozgrzać masło, dodać obraną
i drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać borowiki i wszystko razem przesmażyć. Dodać bulion, obrane warzywa, zagotować i wszystko gotować około 40 minut, w razie potrzeby doprawić
do smaku solą. Zupę podawać ze śmietaną oraz posiekaną natką pietruszki.