Zupa ze świeżych borowików, najlepsza w trwającym sezonie 
grzybowym, o wspaniałym smaku i niezwykłym aromacie. Prosta do ugotowania zupa borowikowa dobrze smakuje podana ze świeżym pieczywem. 
800 g borowików
3 marchewki
2 pietruszki
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera 
1 por
1 por
1 cebula
1500 ml bulionu
30 g masła
1500 ml bulionu
30 g masła
sól 
śmietana 
natka pietruszki 
Borowiki oczyścić i dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części. W garnku rozgrzać masło, dodać obraną
 i drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać borowiki i wszystko razem przesmażyć. Dodać bulion, obrane warzywa, zagotować i wszystko gotować około 40 minut, w razie potrzeby doprawić 
do smaku solą. Zupę podawać ze śmietaną oraz posiekaną natką pietruszki. 

























