Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt przełożony konfiturą jeżynową oraz delikatnym kremem na bazie białej czekolady i śmietany z dodatkiem wiórków kokosowych, nasączony likierem kokosowym, udekorowany jeżynami oraz płatkami kokosowymi jest przepyszny. Torcik jeżynowo - kokosowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na jesienne spotkanie przy kawie. Z przepisu można przygotować jeden większy biszkopt lub upiec jeden mniejszy i dwa malutkie i połączyć w torcik piętrowy.
6 jajek
200 g cukru
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na trzy części.
400 ml śmietany do ubijania
200 g białej czekolady
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Do garnuszka włożyć połamaną czekoladę oraz połowę ilości śmietany, całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Masę dobrze ostudzić, a następnie słodzić w lodówce. W misce ubić masę czekoladowo - śmietanową, aż stanie się puszysta, powali dodawać pozostałą śmietanę, cały czas ubijając, aż krem stanie się gęsty, następnie wmieszać do masy wiórki kokosowe.
2 szklanki konfitury jeżynowej
1/2 szklanki wody
6 łyżek likieru kokosowego
1/2 szklanki płatków kokosowych
300 g jeżyn
W garnuszku wymieszać likier z przegotowaną wodą. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości konfitury oraz 1/3 ilości kremu, położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować pozostałą konfiturę oraz 1/3 ilości kremu. Na krem położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, przyozdobić płatkami kokosowymi oraz jeżynami. Torcik schłodzić przed podaniem.