codzienność

niedziela, 25 września 2016

torcik jeżynowo - kokosowy


Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt przełożony konfiturą jeżynową oraz delikatnym kremem na bazie białej czekolady i śmietany z dodatkiem wiórków kokosowych, nasączony likierem kokosowym, udekorowany jeżynami oraz płatkami kokosowymi jest przepyszny. Torcik jeżynowo - kokosowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na jesienne spotkanie przy kawie. Z przepisu można przygotować jeden większy biszkopt lub upiec jeden mniejszy i dwa malutkie i połączyć w torcik piętrowy. 


6 jajek
200 g cukru
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej 
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na trzy części. 
 

400 ml śmietany do ubijania
200 g białej czekolady
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Do garnuszka włożyć połamaną czekoladę oraz połowę ilości śmietany, całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Masę dobrze ostudzić, a następnie słodzić w lodówce. W misce ubić masę czekoladowo - śmietanową, aż stanie się puszysta, powali dodawać pozostałą śmietanę, cały czas ubijając, aż krem stanie się gęsty, następnie wmieszać do masy wiórki kokosowe.


1/2 szklanki wody
6 łyżek likieru kokosowego 
1/2 szklanki płatków kokosowych
300 g jeżyn

W garnuszku wymieszać likier z przegotowaną wodą. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości konfitury oraz 1/3 ilości kremu, położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować pozostałą konfiturę oraz 1/3 ilości kremu. Na krem położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, przyozdobić płatkami kokosowymi oraz jeżynami. Torcik schłodzić przed podaniem.

niedziela, 18 września 2016

razowa tarta z jeżynami


Bardzo krucha tarta z mąki pszennej razowej, napakowana jeżynami przykryta razową kruszonką. Razowa tarta z jeżynami jest pyszna, bardzo zdrowa, idealna na wrześniowy letni czas.


225 g mąki pszennej razowej 
50 g cukru
150 g masła
szczypta soli 

Posiekać razem mąkę z masłem, cukrem i szczyptą soli, zagnieć spójne ciasto. Ciasto wywałkować w formie do tarty. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż się ładnie zrumieni. 


600 g jeżyn 
2 łyżki mąki pszennej 
1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
4 łyżki cukru 

Nadzienie dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.

120 g mąki pszennej razowej
60 g cukru
60 g masła

Mąkę, cukier i masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Kruszonkę równomiernie rozłożyć na tarcie. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 40 minut. Tartę wyjąć, ostudzić. podawać posypaną cukrem pudrem.

czwartek, 15 września 2016

smażony panierowany oscypek


Smażony lub grillowany owczy ser podawany z żurawiną bądź z borówką brusznicą jest przepyszny. Ser ten można też panierować w jajku, a następnie w tartej bułce i smażyć na oleju. Smażony panierowany oscypek, to prosta do przygotowania przekąska, ser pysznie smakuje podany w towarzystwie dżemu z czarnej porzeczki z wanilią.


1 oscypek
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka tartej bułki
olej do smażenia
dżem z czarnej porzeczki z wanilią
 

Oscypek pokroić w plastry o grubości jednego centymetra. Plastry sera obtoczyć w mące, a następnie w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Panierowane oscypki smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na złoty kolor. Smażony panierowany oscypek podawać z dżemem.

poniedziałek, 12 września 2016

chleb z tartym jabłkiem na zakwasie


Wrześniowa piekarnia Amber ma wspaniały aromat jabłka za sprawą chleba z przepisu Dany. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie, jest pyszny, ma bardzo wilgotne wnętrze i chrupiącą skórkę udekorowaną plasterkami jabłka. Starte jabłko dodawane jest już do zaczynu, a następnie używane do dekoracji przed pieczeniem. Plasterki jabłka sprawiają, że chleb po upieczeniu dłużej zachowuje świeżość, jeśli jest odpowiednio przechowywany.


2 łyżki zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej typ 720
150 g wody
140 g jabłka

W misce wymieszać starte na tarce jabłko z pozostałymi składnikami zaczynu, przykryć ściereczką lub folią i zostawić do 14 godzin w temperaturze pokojowej.


cały zaczyn
500 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej
550 g wody
20 g soli
1 jabłko


Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce, a następnie wyrobić do dobrego połączenia. Pozostawić ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz wszystko wymieszać i wyłożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na wierzchu ułożyć po dwa plastry jabłek, chleb przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, od 90 do 150 minut, aż chleb wyrośnie. Po tym czasie foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 230° C i piec w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210° C i dopiekać jeszcze przez około 40 minut. Chleb wystudzić przed pokrojeniem

sobota, 10 września 2016

polędwiczki w sosie kurkowym


Polędwiczki w sosie kurkowym, to pyszny i prosty do przygotowania obiad. Ta klasyka kuchni polskiej sprawdzi się jako posiłek na co dzień, jak i na wyjątkowe, uroczyste okazje. Polędwiczka krótko smażona na oleju, doprawiona tylko solą i pieprzem, podana z sosem na bazie słonecznych grzybów, ze śmietaną, doprawionym białym winem i rozmarynem. Ten pyszny sos kurkowy jest idealny do ziemniaków lub pieczywa


350 g polędwiczki wieprzowej
2 łyżki oleju
500 g kurek
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml wytrawnego białego wina
200 ml śmietany
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
natka pietruszki 


Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodać oczyszczone grzyby i całość chwilę smażyć. Wlać wino, dodać posiekany rozmaryn i gotować, aż płyn odparuje o połowę. Do sosu dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i całość dusić jeszcze kilka minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Na patelni na rozgrzanym olej podsmażyć pokrojoną w plastry, doprawioną solą i pieprzem polędwiczkę wieprzową, smażyć z każdej ze stron, aż lekko się zrumieni. Kawałki polędwiczki przełożyć na talerz, podawać z sosem kurkowym.

środa, 7 września 2016

makaron z koprem włoskim i cukinią


Makaron z koprem włoskim i cukinią, to szybka potrawa, kilka minut i posiłek gotowy. Ulubiony makaron z pysznymi sezonowymi warzywami, podany z kwiatami cukinii smażonymi z dodatkiem mozzarelli, to bardzo proste i eleganckie danie.


250 g makaronu
1 koper włoski
1 żółta cukinia
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
3 łyżki oleju
sól
pieprz 


Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać posiekany koper włoski i smażyć, aż lekko zmięknie. Wlać wino i gotować, aż płyn odparuje o połowę. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę, chwilę smażyć, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z warzywami.


6 kwiatów cukinii
125 g mozzarelli
2 łyżki oleju 


Mozzarellę pokroić w kostkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii, usunąć pręciki i osuszyć, układając na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, by ich nie oberwać i delikatnie napełniać serem kwiaty cukinii. Na patelni rozgrzać olej, ostrożnie wkładać kwiaty i smażyć lekko obracając. Makaron podawać ze smażonymi kwiatami cukinii.

niedziela, 4 września 2016

serowe drożdżówki z borówkami i malinami


Pyszne, mięciutkie i puszyste ślimaczki z nadzieniem serowym, z malinami i borówkami amerykańskimi, oblane lukrem są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Ciasto do tych drożdżowych ślimaczków należy przygotować wieczorem, a rano ulepić i upiec puszyste, bardzo maślane drożdżówki. Serowe drożdżówki z borówkami i malinami to idealny deser na ciepłe niedzielne popołudnie.

 

400 g mąki pszennej tortowej
3 żółtka
100 g masła
25 g drożdży
50 g cukru
250 ml mleka
1/2 łyżeczki soli


Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże i cukier, odstawić na 10 minut. Dodać żółtka, mąkę, miękkie masła oraz sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.


500 g twarogu
2 żółtka
50 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego


W misce utrzeć żółtka z cukrami i ekstraktem na puszystą masę, dodać ser i ubić wszystko razem na gładko. Twaróg odstawić.

125 g malin
125 g borówki amerykańskiej


Miskę z ciastem wyciągnąć z lodówki na 60 minut przed pieczeniem. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o bokach około 30 centymetrów. Na cieście równomiernie rozsmarować masę serową oraz rozłożyć owoce. Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na osiem kawałków, które układać obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się zrumienią.

200 g cukru pudru
3 łyżki wody


Ostudzone bułeczki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

czwartek, 1 września 2016

leczo z fasolki szparagowej


Pyszne leczo, którego głównym składnikiem jest fasolka szparagowa. Potrawa, najlepiej smakuje następnego dnia, jest bardzo sycąca, przygotowana z dodatkiem pomidorów i papryki, na dowolnej kiełbasie i boczku. Leczo z fasolki szparagowej, to świetna propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację, podana w towarzystwie pieczywa.


1000 g fasolki szparagowej
500 g kiełbasy
200 g boczku wędzonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
600 g pomidorów
300 g papryki
3 łyżki oleju
sól
pieprz
słodka papryka w proszku


Do garnka włożyć obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę i doprowadzić całość do wrzenia, doprawić solą i pierzem. Smażyć całość kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, a następnie zmiksować na gładką masę. Fasolkę umyć, obrać i pokroić na kawałki, następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Fasolkę odcedzić. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać boczek pokrojony w kostkę i całość podsmażyć. Do boczku dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilkę smażyć, doprawić słodką papryką. Następnie dodać fasolkę i wszystko razem chwilę gotować. Dodać sos, wymieszać i całość jeszcze chwilę dusić, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Leczo z fasolki szparagowej podawać z pieczywem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect