Makaron z koprem włoskim i cukinią, to szybka potrawa, kilka minut i posiłek gotowy. Ulubiony makaron z pysznymi sezonowymi warzywami, podany z kwiatami cukinii smażonymi z dodatkiem mozzarelli, to bardzo proste i eleganckie danie.
250 g makaronu
1 koper włoski
1 żółta cukinia
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
3 łyżki oleju
sól
pieprz
1 koper włoski
1 żółta cukinia
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać posiekany koper włoski i smażyć, aż lekko zmięknie. Wlać wino i gotować, aż płyn odparuje o połowę. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę, chwilę smażyć, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z warzywami.
6 kwiatów cukinii
125 g mozzarelli
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
Mozzarellę pokroić w kostkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii, usunąć pręciki i osuszyć, układając na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, by ich nie oberwać i delikatnie napełniać serem kwiaty cukinii. Na patelni rozgrzać olej, ostrożnie wkładać kwiaty i smażyć lekko obracając. Makaron podawać ze smażonymi kwiatami cukinii.
Cukinie i fenkuł rządzą. A jakby tak jeszcze domowy makaron z orkiszu... Super danie!🍜🍝
OdpowiedzUsuńZjadłabym wieeelką porcję!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu...