Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt, przełożony bitą śmietaną z dodatkiem mascarpone oraz masą rabarbarową z pieczonego rabarbaru aromatyzowanego wanilią, udekorowany galaretką z truskawkami, składa się na wspaniałe ciasto. Kostka truskawkowo - rabarbarowa jest przepyszna i idealnie nadaje się na wiosenne uroczystości rodzinne, zasmakuje każdemu.
4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części.
500 g rabarbaru
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar, całość posypać cukrami. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, piec całość około 35 minut. Po tym czasie rabarbar ostudzić, a następnie zmiksować na gładkie puree.
250 g mascarpone
500 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
500 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
W misce ubić śmietanę i mascarpone z cukrami. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na nim rozsmarować połowę ilości masy rabarbarowej, na masie rozsmarować połowę ilości kremu. Położyć drugą część biszkoptu, rozsmarować pozostałą masę rabarbarową, na niej pozostały krem.
250 g truskawek
500 ml wody
2 galaretki truskawkowe
500 ml wody
2 galaretki truskawkowe
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, dodać truskawki, wystudzić. Na masie rozprowadzić wystudzoną galaretkę oraz truskawki, całość schłodzić w lodówce.