czwartek, 7 kwietnia 2016

czosnkowe pesto


Na pyszne pesto nadaje się prawie każda jadalna roślina zielona - rzodkiewka, bazylia, pietruszka czy też rukola, idealny jest też czosnek niedźwiedzi. Wystarczy chwila, garść liści czosnku niedźwiedziego, orzeszki piniowe, dobra oliwa, starty parmezan i czosnkowe pesto gotowe. To bardzo smaczne, oryginalne w smaku pesto, to wspaniały dodatek do pieczywa, można je dodać do chleba, makaronu, zupy, sałatki lub chłodnika.


100 g czosnku niedźwiedziego
50 g orzeszków piniowych
150 ml oliwy
50 g parmezanu
1 ząbek czosnku
sól 
pieprz

Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni, aż będą złociste. Czosnek niedźwiedzi i obrany ząbek czosnku posiekać, parmezan zetrzeć. W malakserze zmiksować podane składnik, aż pozostaną małe drobinki składników, na koniec doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy, przechowywać w lodówce. 

5 komentarzy:

  1. Zrobiłabym :)
    Tylko skąd mam wziąć świeży czosnek niedźwiedzi...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze tylko dorwać czosnek niedźwiedzi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę dostępu do takiego czosnku:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect