piątek, 15 kwietnia 2016

kruche ciasteczka z dżemem z mirabelek


Bardzo kruche ciasteczka z dżemem z mirabelek, które po przełożeniu miękną i rozpływają się w ustach. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, można z niego wycinać różne kształty i dowolnie ozdabiać. Kruche ciasteczka z dżemem z mirabelek są pyszne i szybko znikają.


350 g mąki pszennej
180 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.

3/4 szklanki dżemu z mirabelek
cukier puder

Ciastka z dziurką osypać cukrem pudrem. Następnie posmarować pośrodku pełne krążki dżemem i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.

5 komentarzy:

  1. wiosna, Psze Pani. Kamila ale cudne ciasteczka , kruchutkie, z fajną marmoladą i ten wygląd , Wow

    OdpowiedzUsuń
  2. Tymczasem mirabelki pięknie kwitną:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa, ciasteczka z okienkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasteczka. Pyszne, małe kwiatuszki z dżemem. :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect