poniedziałek, 4 kwietnia 2016

białkowiec makowo - kokosowy


Bardzo szybkie do przygotowania ciasto makowo - kokosowe upieczone na białkach, jest bardzo lekkie i puszyste. Przepis na białkowiec makowo - kokosowy oblany czekoladą, który znika w ekspresowym tempie i rozpływa się w ustach podpatrzyłam tutaj.


1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki maku
1/2 szklanki wiórek kokosowych
125 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek rumowy
szczypta soli 

Mąkę, mak, kokos, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, dodać roztopione masło oraz kilka kropli olejku rumowego, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę, a następnie wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto wylać do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C, przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 


70 g czekolady 

Ciasto po ostudzeniu udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.



5 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie, tak leciutko i delikatnie. A do tego te makowe kropeczki! Coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Białka czasem mam i nie wiem co z nimi zrobić. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mak, więc zjadłbym całe ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz bardzo tym białkowym pieguskiem!
    Na pewno skorzystam z przepisu.
    Mam na to ciasto wielką ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam dużo białek i gości umówionych na jutro, więc ten przepis mi się przyda.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect