wtorek, 21 maja 2013

grillowane szparagi z pietruszkowym pesto


Przepyszne i bardzo proste do przygotowania pesto pietruszkowe z parmezanem, płatkami migdałowymi i oliwą, podane do grillowanych zielonych szparag. Grillowane szparagi z pietruszkowym pesto inspirowane przepisem Michaela Smith.

pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki parmezanu
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki oliwy
sól

Zmiksować w blenderze liście natki pietruszki, starty parmezan i migdały z oliwą, doprawić do smaku solą. Pesto pietruszkowe przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce.


500 g zielonych szparagów
oliwa
sól
pieprz

Odciąć stwardniałe końcówki szparagów u nasady i wymieszać łodygi z oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć szparagi na gorącym grillu lub patelni grillowej i obracać w miarę pieczenia. Gdy zmiękną, przełożyć je na półmisek i podawać z pietruszkowym pesto.

28 komentarzy:

  1. ubóstwiam pietruszkowe pesto! rok temu je jadłam, aż strach że tak dawno. Muszę je znowu zrobić, dziękuję za przypomnienie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, bardzo proszę, polecam się :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Świetnie, że mi podpowiedziałaś, bo teściowa obdarowała mnie sporą ilością natki pietruszki. A szparagi to ja teraz codziennie, będzie ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, polecam bardzo w takim razie :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. ale mi smaka robisz na szparagi :) z tym ietruszkowym pesto musi smakowac bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, to połączenie jest znakomite, bardzo polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. genialne jest to pesto
    na pewno wypróbuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, bardzo polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Pyszności jak zwykle u Ciebie:-) Miłego dnia życzę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, dzień miły i smaczny, bo znów szparagi :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. cudowności :) też łączyłam szparagi z pietruszkowym pesto i wyszło cudnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, cieszę się, że potwierdzasz mój zachwyt :) POzdrawiam

      Usuń
  7. pyszności na talerzyku:) bajeczne połączenie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko, polecam te proste smaki :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Oszaleć z Tobą można jaki znowu pyszny i perfekcyjny post!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, przyganiał kociołek ... :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Ale miałaś ucztę....Teraz będzie mi się tęskniło za szparagami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, ze też sezon na nie jest taki krótki. Pozdrawiam

      Usuń
  10. Tyle raju na raz , szparagi , pesto, wow
    A zdjecia jakie smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, takie proste i pyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Albo do grzaneczki takie pesto... rozmarzyłam się :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, o tak do chlebka, serka idealne zielone pesto :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Wyszla Ci idealnie ta gra w zielone!:) A Ty nie za bardzo sobie dogadzasz, he?;)))
    Buziale:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna, oj bardzo dogadzam, nie tylko sobie, warunek jest jeden należy lubić zielone hihihi

      Usuń
  13. Różnie robię szparagi ale z grilla najbardziej mi smakowały;)

    OdpowiedzUsuń
  14. szparagów jeszcze nie grillowałam - co za niedopatrzenie!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect