Dla motyli
trzeba miejsce zrobić w miastach
i odkurzyć zakurzony błękit nieba,
żeby słońcem i kwiatami
zakwitł asfalt,
tylko tyle i nic więcej już nie trzeba.
Motyle
Wanda Chotomska
Cytrynowe motylki są bardzo delikatne i kruche. Z ciastem dobrze się
pracuje i można wycinać z niego dowolne kształty. Te pyszne ciasteczka dodaję do akcji Czas na piknik.
130 g masła
320 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
75 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
3 żółtka
3 żółtka
skórka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z
podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę,
zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto
rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i
wycinać ciastka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec
około 12 minut w temperaturze 180º C. Studzić na kratce.
Urocze!
OdpowiedzUsuńI szkoda je schrupać...
cudne!
OdpowiedzUsuńPyszne i urocze :)
OdpowiedzUsuńKamilo - motylkowe cudne:-) Ja też w sobotę robiłam podobne cytrynowe, ale z lemon curd. Zapiekło się tak, że powstała super galaretka:-) Miłego dnia:-)
OdpowiedzUsuńcudne! chcę kilka!
OdpowiedzUsuńI ja chcę kilka, z cudnych kształtów wyprobowałam tylko totki, były bardzo smaczne, hahaha. Motylki ślicznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Przepiękne, jak zwykle kuszące i koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńSliczne motylki :)) Cytrynowe smaki - lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńŚliczne są:)
OdpowiedzUsuńPiękne są te motylki. Delikatne, pyszne :)
OdpowiedzUsuńtakie słodzinki
OdpowiedzUsuńświetne, pyszne, z nutką skórki cytrynowej ciasteczka. Kocham takie słodziaki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ale mi się zaległości u ciebie zrobiły:) motylki wyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuń