Zupa z czosnkiem niedźwiedzim z dodatkiem ziemniaków i pora jest bardzo lekka i delikatna. Ta kremowa zupa doskonale nadaje się na lekką kolację lub obiad w ciepły wiosenny dzień. Przepis na pyszną kremową zupę z czosnku niedźwiedziego dodaję do akcji Wiosenne zupy.
450 g ziemniaków
200 g pora
30 g masła
800 ml bulionu z kurczaka
50 g czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
Masło roztopić w garnku, dodać pokrojonego pora i smażyć kilka minut, aż się zeszkli. Wlać bulion, dodać pokrojone w
kostkę ziemianki, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na
małym ogniu 20 minut. Dodać posiekane liście czosnku niedźwiedziego, zupę zagotować, a następnie zmiksować. Doprawić do smaku
solą i pieprzem.
mmmm :)
OdpowiedzUsuńtak niewiele do szczęścia potrzeba.
Stwierdzam,że muszę zasadzić dużo czosnku niedźwiedziego takie pyszności można z niego wyczarować,że aż żal, że nie mam go teraz pod ręką ;)
pozdrawiam .
widzę, że uwielbiasz czosnek niedźwiedzi, ale nie dziwię ci się, czarujesz niesamowicie w swojej kuchni:) cudna zupa!
OdpowiedzUsuńUdało mi się znowu zdobyć pęczek czosnku:)
OdpowiedzUsuńBędzie zupa!
Cudności!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupy :) muszę ją zrobić!
OdpowiedzUsuńBardzo udane wiosenne trio, prawda? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
świetna, pyszna zupa, z wysmienitych składników !! Gratuluję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
kremowe zupy uwielbiam:) skusiłabym się na talerzyk tej twojej:) buziaki:*
OdpowiedzUsuńAle smakowita zupka Kamilko :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za przepis. Nie bede pisac glupkowatych komentarzy typu : mniam mniam, czy skusilabym sie ... bo one niestety nic nie wnosza dla czytelnikow- czy wiemy z nich czy przepis jest ok? Takie spamy na blogach o gotowaniu :) Specjalnie dla tego przepisu kupilam czosnek niedzwiedzi. Zupa swietna w smaku. Jej gestosc mozna korygowac jezeli puree z ziemniakow ugotujemy osobno i pozniej bedziemy dodawali do niego zupe :) Podalam z groszkiem ptysiowym i prazonymi orzeszkami pinii. Bomba! To moja zupa na pierwszy dzien Swiat. Prima!
OdpowiedzUsuńJa mam to szczęście że czosnek niedźwiedzi rośnie w ogromnych ilościach niedaleko mojego domu i nie jest pod ochroną (Szwajcaria). Robię podobną zupę, czasem pora zastępuje dymka, bulion zawsze,warzywny. A dla podkreślenia smaku dodaję odrobinę kwaśnej tłustej śmietany, sok z cytryny I już na talerzu posypuję startym gruyerem i pieprzem. Zupa jest dużo wyraźniejsza w smaku :-)
OdpowiedzUsuń