codzienność

poniedziałek, 6 maja 2013

sałatka z krewetek i szparagów z sosem kaparowym


Pyszne połączenie zielonych szparagów z gotowanymi krewetkami i plasterkami ogórka w towarzystwie listków mięty i sosu kaparowego. Sos kaparowy przygotowany z dodatkiem octu sherry, czosnku i oliwy doprawiony pieprzem. Sałatka z krewetek i szparagów z sosem kaparowym przygotowana według przepisu Donny Hay, dodaję do akcji Donna Hay -przepisy prosto z Australii.



1 łyżka kaparów
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu sherry
1 ząbek czosnku
pieprz

Kapary umieścić w miseczce i lekko zmiażdżyć łyżką, dodać oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz, wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.


 
10 gotowanych krewetek
500 g zielonych szparagów
1 ogórek wężowy
1/4 szklanki liści mięty

Szparagi obrać, wrzucić do rondla z gotująca, osoloną wodą i gotować minutę. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. Ogórka pokroić w cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć szparagi, plasterki ogórka, krewetki i listki mięty. Wszystko polać sosem kaparowym. 



18 komentarzy:

  1. Odjazdowa! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na sezon szparagowy! Kamilo, dziękuję za przyłączenie się do akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I u Ciebie szparagowo.
    Ciekawi mnie ten sos kaparowy, musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I u Ciebie szparagi zielone:-) Sałatka przepyszna, wypróbują ją chętnie w najbliższym czasie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. elegancja Francja na twoim talerzu:) fiu fiu fiu jak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Twoje sałatki! :) pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szparagi ♥
    Wczoraj nie widziałam ich w almie, ale zwalam to na weekend. Mam nadzieję, że dziś będą! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale!
    Uwielbiam przepisy D.Hay.
    A Twoja sałatka jest piękna.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z radością przyjmij Nominację do Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy na http://jedzismakuj.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Świeżo i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To bardzo wykwintna propozycja. Pięknie podana.
    Nigdy pewnie nie wpadłabym na połączenie krewetek z ogórkiem.
    Zielone szparagi polecam usmażyć zamiast gotować.lekko twarde będą cudnie chrupiące.
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie tylko smakuje, ale i jak wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. królewska uczta! ja dzisiaj też rozpoczęłam sezon szparagowy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne danie!
    Kolejne szparagi do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  15. No, nie zaryzykuję krewetek z ogórkami, bo będę musiała się z domu wyprowadzić, hi hi
    Pomysł na dressing mi się spodobał, i sądzę, że dam go rade przemycić :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowna prezentacja i wspaniałe smaki, muszę się chyba zapoznać z twórczością Pani Donny, bo coraz częściej o niej słyszę... i wygląda na to, ze jej smaki bliskie są moim.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect