Podstawą jej prostej i bardzo szybkiej do przygotowania potrawy jest dobrej jakości bulion z kurczaka. W imbirowym bulionie gotuje po kolei makaron soba, łososia oraz szparagi, trwa to bardzo szybko a końcowy efekt jest bardzo smakowity. Łosoś z makaronem soba gotowany w imbirowym bulionie jest przygotowany według przepisu Donny Hay, dodaję do akcji Donna Hay - przepisy prosto z Australii.
W szerokim rondlu umieścić bulion, pokrojoną trawę cytrynową, obrany i pokrojony na plasterki imbir i sos sojowy, całość doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie usunąć z bulionu trawę cytrynową i imbir. Do bulionu dodać makaron i gotować przez 4 minuty. Makaron wyciągnąć z bulionu i ułożyć go w miseczkach. Do gotującego się bulionu włożyć oczyszczonego i pokrojonego na kawałki łososia oraz przycięte i pokrojone szparagi, całość gotować przez minutę. Kawałki łososia ułożyć na makaronie, polać bulionem i podawać ze szparagami.
1000 ml bulionu z kurczaka
2 łodygi trawy cytrynowej
45 g korzenia imbiru
2 łodygi trawy cytrynowej
45 g korzenia imbiru
1 łyżka sosu sojowego
270 g makaronu soba
400 g filetu z łososia
270 g makaronu soba
400 g filetu z łososia
500 g zielonych szparagów
W szerokim rondlu umieścić bulion, pokrojoną trawę cytrynową, obrany i pokrojony na plasterki imbir i sos sojowy, całość doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie usunąć z bulionu trawę cytrynową i imbir. Do bulionu dodać makaron i gotować przez 4 minuty. Makaron wyciągnąć z bulionu i ułożyć go w miseczkach. Do gotującego się bulionu włożyć oczyszczonego i pokrojonego na kawałki łososia oraz przycięte i pokrojone szparagi, całość gotować przez minutę. Kawałki łososia ułożyć na makaronie, polać bulionem i podawać ze szparagami.
O, super! Jeszcze nie dostałam powiadomienia o dodaniu nowego przepisu do akcji, ale jak zajrzałam tutaj, to już po pierwszym zdjęciu wyczułam, że coś się kroi :-) Świetny, prosty i smaczny makaron z łososiem. Dziękuję za dołączenie do akcji i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńJak tu przetrwać do 15 :O) Takie pyszności od samego rana to normalnie niehumanitarne :)))) ale jest i plus: pomysł na obiad, a to bezcenne.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Świetny kolejny przepis, bo sałatka wyszła rewelacyjna:-)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDoskonale połączone smaki :)
OdpowiedzUsuńKilka dni temu jadłam łososia ze szparagami i szczawiem :)
Cudowne danie!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie w moim guscie!
OdpowiedzUsuńjako przynajmniej częściowa fascynatka kulturą japońską powinnam znać ten makaron, a nie jadłam go nigdy. Pora nadrobić te zaległości, chętnie właśnie to zrobię w tym daniu - bo uwielbiam łososia, a szparagi chętnie wykorzystam w sezonie, choć i szpinak też by mi tu pasował.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Sobę uwielbiam.
OdpowiedzUsuńZawsze trzymam w pojemniku wiązki soby.
Danie pyszne,palce lizać!
Takie proste połączenia smakowe jak najbardziej mi odpowiadają. Pięknie danie zaprezentowałaś.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
To są zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńProsty i na pewno smaczny!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Twoje propozycję z wykorzystaniem łososia :) aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńPatrzę i już tęsknię za soczystym łososiem w tak doborowym towarzystwie...Nie, nie... nie mogę tak późno do was zaglądać , bo ulegam pokusie i podjadam ;D
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńwygląda ekstra!
OdpowiedzUsuńniesamowicie ciekawy przepis! Kamilo, jak zawsze , potrafisz zaskoczyć:) ty odkrywasz nowości, a ja jestem na etapie nadrabiania przepisów podstawowych:)
OdpowiedzUsuńGosiu, mając taki powód jak Ty, to zdecydowanie wolałabym zaczynać od początku :) Pozdrawiam WAS!
UsuńCoś czuję, że mogłabym się zakochać w tym daniu, szczególnie w imbirowym bulionie :)
OdpowiedzUsuń