19 maj to Światowy Dzień Pieczenia, dzień w którym każdy może spróbować swoich sił. Do tej akcji zostało wybranych 100 przepisów o różnym stopniu trudności, wśród nich każdy może wybrać coś dla siebie. U mnie bardzo proste do upieczenia fiołkowo - różane babeczki z białą czekoladą z przepisu Choclette, oznaczone numerem 16. Babeczki dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013. W przepisie zmniejszyłam ilość cukru, podaję z moimi zmianami.
60 g białej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g masła
150 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka syropu fiołkowego
1 łyżka wody różanej
Rozpuścić białą czekoladę z
ekstraktem waniliowym nad rondlem gorącej wody i pozostawić do lekkiego
wystygnięcia. Utrzeć masło z cukrem do
uzyskania lekkiej, puszystej, jednolitej masy. Dodać białą czekoladę i
ucierać przez chwilę. Dodać jajka, dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie. Dodać syrop fiołkowy oraz wodę różaną i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Łyżką nałożyć masę do 12 foremek do babeczek, napełnić do około 3/4
objętości. Piec w temperaturze 180º C przez 20 minut, a następnie
pozostawić na kratce do wystygnięcia.
50 g masła
30 g cukru pudru
40 g białej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka syropu fiołkowego
1 łyżka wody różanej
Pięknie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńProszę jeszcze o dodanie banerka akcji - to niezbędne do zaakceptowania wpisu :)
Pozdrawiam,
Ewa z bloga BaBy w kuchni
Wyglądają ślicznie i naprawdę smakowicie:) Ciekawe, jak smakuje syrop fiołkowy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje kwiatowe wypieki Kamilko :)
OdpowiedzUsuńMuszą cudownie pachnieć i jak smakować...mmm
OdpowiedzUsuńoj czarujesz tymi fiołkami:)
OdpowiedzUsuńTe babeczki kuszą mnie niezwykle.
OdpowiedzUsuńTylko chyba już po fiołkach...
Ale róże zaczynają swój festiwal kwitnienia.
Pysznie!
ojej, nie dość ,że fiołki to jeszcze i róże,a na dokładkę tak ładnie wyglądają
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńKamilo, nie niepokój się, nie wiem dlaczego nie mogę zaakceptować Twoich przepisów do Kwiatożerców. Zgłosiłam problem adminowi i mam nadzieję, że go rozwiążą.
Pozdrawiam!
Gosiu, zauważyłam, już przy makaronikach, że jest coś nie tak. Może ja mam coś źle? Na mikserze wchodzą gdyby co :) Pozdrawiam
UsuńA może to moja wina, bo te dwa przepisy dodałam jeszcze do innej akcji?
UsuńFiołki ciągle u Ciebie królują, a ja w tym roku nie widziałam ani jednego. Przepyszne babeczki :-)
OdpowiedzUsuńtylko jedna rzecz powstrzymuje mnie od zrobienia babeczek z kremem na bazie masła... wiadomo jaka hi hi
OdpowiedzUsuńAle uwielbiam patrzeć na mistrzowskie dzieła i sobie pomarzyć :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kamilko, te babeczki wyglądają genialnie. Uroczo, różowo, słodko. Pysznie.:)
OdpowiedzUsuńO ja cieeee! To musi byc prawdziwa bomba! I jeszcze ta rozowa pachnaca polewa...mmm!:)
OdpowiedzUsuńUdanego poczatku tygodnia!:)
Kochana! Twoje babeczki są przepiękne!
OdpowiedzUsuńróżane, różowe i w ogóle cudne :)
OdpowiedzUsuńja tego dnia upiekłam ciasto czekoladowe, ale szczerze mówiąc wolałabym takie twoje kwiatowe cudo:)
OdpowiedzUsuń