codzienność

piątek, 17 maja 2013

pesto z czosnku niedźwiedziego


Pesto według źródła to zielony sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. W pesto z czosnku niedźwiedziego liście bazylii zostały zastąpione aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, a orzeszki piniowe - pestkami słonecznika. Takie pesto można dodać do chleba czy też makaronu, zupy, ryżu, sałatki lub chłodnika.  


100 g czosnku niedźwiedziego
50 g pestek słonecznika
150 ml oliwy
50 g sera parmezan
1 ząbek czosnku
sól 
pieprz


Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni, aż będą złociste. Czosnek niedźwiedzi i obrany ząbek czosnku posiekać, parmezan zetrzeć. W malakserze zmiksować podane składnik, aż pozostaną małe drobinki składników, na koniec doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy, przechowywać w lodówce. 


 

9 komentarzy:

  1. To już nie nowość, że jestem znowu zachwycona tym co prezentujesz. Cudnie wygląda to pesto z czosnku niedźwiedziego. Podanie też należy pochwalić, pięknie, estetycznie z klasą.

    pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potrawa na weekend. Wspaniała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie mogę...A skąd Ty masz tyle czosnku niedźwiedziego?;-) Kobieto serca nie masz;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zawsze pieję z zachwytu jak tutaj wchodzę:) nie dość, że miód dla oczu, to jeszcze dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda nieziemsko! Uwielbiam takie pasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię pesto inne niż bazyliowe (ale bazyliowe też!) :))
    Z czosnku niedźwiedziego - to musi być dopiero smak!

    OdpowiedzUsuń
  7. na tym chlebku wygląda booosko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm! smakowicie!:) porywam kanapeczkę z takim pesto:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect