Pesto według źródła to zielony sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. W pesto z czosnku niedźwiedziego liście bazylii zostały zastąpione aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, a orzeszki piniowe - pestkami słonecznika. Takie pesto można dodać do chleba czy też makaronu, zupy, ryżu, sałatki lub chłodnika.
100 g czosnku niedźwiedziego
50 g pestek słonecznika
150 ml oliwy
50 g sera parmezan
50 g pestek słonecznika
150 ml oliwy
50 g sera parmezan
1 ząbek czosnku
sól
sól
pieprz
Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni, aż będą złociste. Czosnek niedźwiedzi i obrany ząbek czosnku posiekać, parmezan zetrzeć. W malakserze zmiksować podane składnik, aż pozostaną małe drobinki składników, na koniec
doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy, przechowywać w lodówce.
To już nie nowość, że jestem znowu zachwycona tym co prezentujesz. Cudnie wygląda to pesto z czosnku niedźwiedziego. Podanie też należy pochwalić, pięknie, estetycznie z klasą.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi :)
Potrawa na weekend. Wspaniała.
OdpowiedzUsuńJa nie mogę...A skąd Ty masz tyle czosnku niedźwiedziego?;-) Kobieto serca nie masz;-)
OdpowiedzUsuńjak zawsze pieję z zachwytu jak tutaj wchodzę:) nie dość, że miód dla oczu, to jeszcze dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko! Uwielbiam takie pasta :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pesto inne niż bazyliowe (ale bazyliowe też!) :))
OdpowiedzUsuńZ czosnku niedźwiedziego - to musi być dopiero smak!
na tym chlebku wygląda booosko:)
OdpowiedzUsuńmmmm! smakowicie!:) porywam kanapeczkę z takim pesto:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!!!!!!
OdpowiedzUsuń