Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto.
Ciasto jest zawsze.
Dean Ray Koontz
1500 g jabłek
cukier
2 łyżeczki cynamonu
cukier
2 łyżeczki cynamonu
50 g rodzynek
Jabłka
umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i
prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać, ale niezbyt bardzo. Dodać cukier do smaku, cynamon, rodzynki i dobrze wszystko wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
125 g masła
4 łyżki cukru
100 ml mleka
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
125 g masła
4 łyżki cukru
100 ml mleka
2 łyżki bułki tartej
cukier puder
Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru i masła zagnieść ciasto, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4 ciasta. Tortownicę o średnicy 22 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spód i boki na wysokość 4 centymetrów, schłodzić w lodówce. Pozostałe ciasto połączyć z mlekiem i rozrobić widelcem, tak by ciasto miało konsystencje gęstego ciasta na naleśniki bez grudek, ciasto odstawić. Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190º C. Po podpieczeniu dno ciasta posypać bułką tartą i przełożyć uprażone jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać, tak aby dochodziło do boków i piec kolejne 40 minut, aż wierzch będzie rumiany. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Zapraszam na wędrówkę za pysznym ciastem do:
Magdy - Fantazje Kulinarne Magdy K.
Matki Wariatki - Matka Wariatka
Wiosenki - Eksplozja Smaku
Szarlotka doskonała i zdjecia doskonałe, piękne
OdpowiedzUsuńA pieczenie wspólne to pyszna zabawa
Pyszne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńCieszę się,że piekłyśmy razem.
Miłego weekendu!
Extra to wszystko się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała! Prezentuje się bardzo dostojnie! Dziękuje za wspaniałą akcję :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWow! Ależ pięknie Ci wyszła :) brawo! Dziekuje za wspolne pieczenie ;*
OdpowiedzUsuńwow! jaka wysoka! wygląda genialnie:)))
OdpowiedzUsuńPachnąca szarlotka, whmm...:-) Będzie mi się śnić w nocy;-)
OdpowiedzUsuńale duża! pyszności na pewno
OdpowiedzUsuńPrzepyszna szarlotka i apetyczne zdjęcia Kamilko.
OdpowiedzUsuńA motto - uwielbiam je, od zawsze znajduje się w nagłówku mojego bloga hehe;D
Fajnie, że też je lubisz.
Pozdrowienia :)
jaka wysoka!
OdpowiedzUsuńna prawdę idealna Kamilo
OdpowiedzUsuńi do tego piękne zdjęcia
arcydzieło :)
wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne szafirki:) ...a i szarlotka jaka piękna ....taka wysoka i rumiana:). Nam równiez bardzo smakowała:) Dzięuję za wspólne pieczenie:) Jola szyndlarewicz
OdpowiedzUsuń