piątek, 10 maja 2013

szarlotka idealna


Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. 
Ciasto jest zawsze. 
Dean Ray Koontz 

Kruche i bardzo maślane ciasto z dodatkiem żółtek, a do tego pyszne, prażone jabłka o aromacie cynamonu z dodatkiem rodzynek, a na wierzchu sowita porcja cukru pudru, taka właśnie jest szarlotka idealna. Inicjatorką wspólnego pieczenia tego pysznego ciasta jest Mysia, której bardzo dziękuję za zaproszenie i możliwość smakowania tego ciasta upieczonego z jej przepisu. 


1500 g jabłek
cukier
2 łyżeczki cynamonu
50 g rodzynek

Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać, ale niezbyt bardzo. Dodać cukier do smaku, cynamon, rodzynki i dobrze wszystko wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
125 g masła
4 łyżki cukru
100 ml mleka
2 łyżki bułki tartej
cukier puder

Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru i masła zagnieść ciasto, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4 ciasta. Tortownicę o średnicy 22 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spód i boki na wysokość 4 centymetrów, schłodzić w lodówce. Pozostałe ciasto połączyć z mlekiem i rozrobić widelcem, tak by ciasto miało konsystencje gęstego ciasta na naleśniki bez grudek, ciasto odstawić.
Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190º C. Po podpieczeniu dno ciasta posypać bułką tartą i przełożyć uprażone jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać, tak aby dochodziło do boków i piec kolejne 40 minut, aż wierzch będzie rumiany. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.



 
Zapraszam na wędrówkę za pysznym ciastem do: 


Matki Wariatki - Matka Wariatka
Wiosenki - Eksplozja Smaku

14 komentarzy:

  1. Szarlotka doskonała i zdjecia doskonałe, piękne
    A pieczenie wspólne to pyszna zabawa

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne zdjęcia!
    Cieszę się,że piekłyśmy razem.
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Extra to wszystko się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała! Prezentuje się bardzo dostojnie! Dziękuje za wspaniałą akcję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Ależ pięknie Ci wyszła :) brawo! Dziekuje za wspolne pieczenie ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. wow! jaka wysoka! wygląda genialnie:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pachnąca szarlotka, whmm...:-) Będzie mi się śnić w nocy;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale duża! pyszności na pewno

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszna szarlotka i apetyczne zdjęcia Kamilko.
    A motto - uwielbiam je, od zawsze znajduje się w nagłówku mojego bloga hehe;D
    Fajnie, że też je lubisz.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. na prawdę idealna Kamilo
    i do tego piękne zdjęcia
    arcydzieło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne szafirki:) ...a i szarlotka jaka piękna ....taka wysoka i rumiana:). Nam równiez bardzo smakowała:) Dzięuję za wspólne pieczenie:) Jola szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect