Polenta według źródła to włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych innych sosów. Na
gotującą, osoloną wodę lub bulion sypie się kaszkę stopniowo, ciągle mieszając, by
nie powstały grudki. Gotuje się ją powoli, ciągle mieszając, w wysokim garnku, gdyż polenta strzela gorącymi bąblami. Gdy kaszka zgęstnieje i zaczyna odrywać się od ścianek, jest gotowa. Ten kukurydziany kleik gdy zostaje odpowiednio doprawiony świeżymi ziołami, czosnkiem i oliwą ma w sobie całe bogactwo śródziemnomorskich aromatów.
Smakowita mieszanka zielonych warzyw sezonowych podana na jedwabistej w smaku polencie. Pyszne zielone szparagi, słodki zielony groszek i aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego podane z polentą z dodatkiem twardego owczego sera. Przepis na pyszną sezonową polentę ze szparagami, groszkiem i czosnkiem niedźwiedzim pochodzi z pięknego bloga My New Roots.
1 szklanka kaszki kukurydzianej
2 szklanki bulionu
1 cebula
500 g szparagów
50 g czosnku niedźwiedziego
1 szklanka zielonego groszku
1 łyżka ghee
50 g twardego owczego sera
oliwa
sok z cytryny
sól
2 szklanki bulionu
1 cebula
500 g szparagów
50 g czosnku niedźwiedziego
1 szklanka zielonego groszku
1 łyżka ghee
50 g twardego owczego sera
oliwa
sok z cytryny
sól
Bulion wlać do rondla i zagotować. Stopniowo wsypywać polentę, cały czas mieszając. Gotować na mniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż polenta zgęstnieje. Jeśli polenta staje się zbyt gęsta należy dodać gorącej wody. Końcowa konsystencja polenty powinna być kremowa i gładka. Do ugotowanej polenty dodać starty ser, wymieszać i doprawić do smaku solą. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, posolić i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać groszek i szparagi przycięte po przekątnej na mniejsze 2,5 centymetrowe kawałki, chwilę smażyć, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Następnie dodać posiekany czosnek niedźwiedzi, wymieszać, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Na talerzu ułożyć porcję polenty, następnie dodać ugotowane warzywa, posypać serem i skropić oliwą oraz sokiem z cytryny.
wygląda cudownie, czasami brakuje mi słów jak wchodzę na Twojego bloga. Na prawdę cudowne danie.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie ;D kocham wszystko ze szparagami ;D
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda bosko:) achh
OdpowiedzUsuńKolejne arcydzieło i sztuki kuchennej i fotograficznej, ach, ach, ach!
OdpowiedzUsuńSzykuj dla mnie talerz!
OdpowiedzUsuńStawiam się dzisiaj u Ciebie na obiedzie:)
Wygląda wspaniale. Pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńSame zielone dodatki, Tak wiosennie wygląda Twoja polenta :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałości!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna kompozycja smaków.
Wszystko tu lubię.
całe lata świetlne nie jadłam polenty.
OdpowiedzUsuńjakis leniwiec się zrobiłam, muszę to zmienić. Przecież to takie pyszne !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Co przepis u Ciebie to kolejne niezwykle pozytywne zaskoczenie! :))
OdpowiedzUsuńZupełnie nie rozumiem jak mógł mi umknąć ten przepis;-( I to w dodatku ze szparagami;-) Nadrabiam i wzdycham do talerza ;-)
OdpowiedzUsuń