Ciasto jest bardzo smaczne i mocno kruche, to ciasto w którym słodycz ciasta została przełamana kwaskowatym smakiem rabarbaru. To pyszne kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką doskonale smakuje jedzone na świeżym powietrzu, dodaję je więc do akcji Rabarbar i Czas na piknik.
340 g mąki pszennej
80 g masła
80 g smalcu
2 łyżki wody
2 żółtka
500 g rabarbaru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
150 g cukru
Posiekać razem mąkę, tłuszcz, dodać żółtka, wodę i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć na dnie foremki. Na warstwie
ciasta ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar wymieszany z cukrem i skrobią.
100 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
70 g masła
cukier puder
Składniki kruszonki połączyć ze sobą i wcierać masło w mąkę do chwili utworzenia się grudek. Rabarbar posypać równomiernie kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Kruchy spód, kruszonka i to rabarbarowe wnętrze... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńI to ciasto własnie upiekę na weekend!
OdpowiedzUsuńz rabarbarem, to ja lubię ,a twoje Kamila takie apetyczne
OdpowiedzUsuńRabarbar z kruszonką zawsze i wszędzie ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRabarbar na każdego rzuca swój urok.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto!
Ja czekam na odmianę malinową.
Amber, u mnie zawsze tylko malinowy, pychotka :) Pozdrawiam
Usuńidealne:) kocham to słodko-kwasne połączenie:)
OdpowiedzUsuńKochana czytasz w moich myslalach :) wlasnie na takie ciacho mam ochote! :)
OdpowiedzUsuńbuziaki ;*
chyba moje ulubione ciasto :]
OdpowiedzUsuńom nom nommm
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. No to ja się częstuję kawałkiem. Z rabarbarem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńidealne na wiosenno-letnie popołudnia :)
OdpowiedzUsuńKruche z rabarbarem... klasyka w pięknym wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńjedno z tych ciast, które nigdy się nie znudzą:) uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńkruche z rabarbarem to jeden z najlepszych ciast świata!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za kolejną! propozycję rabrabrową:)
uwielbiam takie krajanki, no a z rabarbarem to już szczególnie!
OdpowiedzUsuńCzy smalec można zastąpić np. margaryną Kasią bądź masłem :)?
OdpowiedzUsuńPola, pewnie, że tak :) Pozdrawiam
UsuńWitam, bardzo ładne Opis O Ogrody babilonu
OdpowiedzUsuńLubię swój blog internetowy.
Bo kiedy ja się w swoim blogu internetowym
Potem zawsze nowe ciekawe i ważne informacje w swoim blogu internetowym.
Dziękuję Ci
SharePoint Portal Projektu
Ciasto bez cukru???Na dodatek z rabarbarem?
OdpowiedzUsuńKatarzyna, w całym przepisie jest aż 200 g podane? Więc w czym problem?
UsuńKatarzyna, w całym przepisie jest aż 200 g podane? Więc w czym problem?
Usuń