wtorek, 14 kwietnia 2015

syrop fiołkowy


Obrać funt samego czystego kwiatu świeżych fiołków,
włożyć w wazę porcelanową, nalać kwartę wrzącej wody
i przykryć natychmiast białą serwetą.
Po kilku godzinach odlać i zważyć sok,
wziąć tyle cukru, ile sok zaważy,
zalać cukier sokiem i gotować na wolnym ogniu
w dobrze pobielanym rondlu do zwykłej gęstości soku.
Po ostudzeniu wlać w butelki.
Używać do lemoniady lub
lukru na torty i mazurki.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa 


Wspaniały, bardzo słodki i aromatyczny syrop, o pięknym kolorze. Smakuje świetnie rozrobiony z wodą mineralną lub dodany do lukru czy kremu. Niezwykły syrop fiołkowy na podstawie przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej.  


200 g kwiatów fiołka
1000 ml wody
600 g cukru
sok z 1/2 cytryny


Fiołki zalać wrzącą wodą, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin. Odlać sok i przecedzić oraz zważyć. Odważyć tyle cukru, ile waży wywar z fiołków i dodać do soku. Dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Gorący syrop przelać do butelek i szczelnie zakręcić.

11 komentarzy:

  1. ależ to musi pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny:-) Żeby tak jeszcze ktoś nazbierał mi fiołków...;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Funt fiołków! Ciekawe, ile to by wyszło objętościowo? I jak długo się je zbiera ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bee, a na końcu powinno być 3 dni później hihihihi Pozdrawiam

      Usuń
  4. Naprawdę niezwykły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dobrze,że mi przypomniałaś:))pora już go zrobić,bo fiołki za chwilkę przekwitna:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. To już kwitną fiołki?
    Ale musi pachnieć.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja w tym roku znalazłam tylko dwie garście fiołków , a tak bym chciała ten funt , min na taki syrop , ale to musi być prawdziwy cud natury zrobiony raczkami Kamili , a zdjęcia jakie apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  8. ma cudowny kolor!!! taka buteleczka to na wagę złota

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect