Obrać funt samego czystego kwiatu świeżych fiołków,
włożyć w wazę porcelanową, nalać kwartę wrzącej wody
i przykryć natychmiast białą serwetą.
Po kilku godzinach odlać i zważyć sok,
wziąć tyle cukru, ile sok zaważy,
zalać cukier sokiem i gotować na wolnym ogniu
w dobrze pobielanym rondlu do zwykłej gęstości soku.
Po ostudzeniu wlać w butelki.
Używać do lemoniady lub
lukru na torty i mazurki.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Wspaniały, bardzo słodki i aromatyczny syrop, o pięknym kolorze. Smakuje świetnie
rozrobiony z wodą mineralną lub dodany do lukru czy kremu. Niezwykły syrop fiołkowy na podstawie przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
200 g kwiatów fiołka
1000 ml wody
600 g cukru
sok z 1/2 cytryny
200 g kwiatów fiołka
1000 ml wody
600 g cukru
sok z 1/2 cytryny
Fiołki
zalać wrzącą wodą, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin.
Odlać sok i przecedzić oraz zważyć. Odważyć tyle cukru, ile waży wywar z
fiołków i dodać do soku. Dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu
około 30 minut. Gorący syrop przelać do butelek i szczelnie zakręcić.
ależ to musi pachnieć!
OdpowiedzUsuńCudowny:-) Żeby tak jeszcze ktoś nazbierał mi fiołków...;-)
OdpowiedzUsuńFunt fiołków! Ciekawe, ile to by wyszło objętościowo? I jak długo się je zbiera ;-)
OdpowiedzUsuńBee, a na końcu powinno być 3 dni później hihihihi Pozdrawiam
UsuńNaprawdę niezwykły :)
OdpowiedzUsuńdobrze,że mi przypomniałaś:))pora już go zrobić,bo fiołki za chwilkę przekwitna:)))
OdpowiedzUsuńCudne kwiatuszki!
OdpowiedzUsuńTo już kwitną fiołki?
OdpowiedzUsuńAle musi pachnieć.:)
Ja w tym roku znalazłam tylko dwie garście fiołków , a tak bym chciała ten funt , min na taki syrop , ale to musi być prawdziwy cud natury zrobiony raczkami Kamili , a zdjęcia jakie apetyczne
OdpowiedzUsuńma cudowny kolor!!! taka buteleczka to na wagę złota
OdpowiedzUsuń