Jogurtowa babka na semolinie jest idealnie skomponowana, jest wilgotna i rozpływa się w ustach. Przepis na babkę pochodzi z książki Women’s Weekly „The Baking Collection" podpatrzony u Ani. Ta pyszna babka to doskonała propozycja na Wielkanocny stół.
250 g masła
skórka z 1 cytryny
170 g cukru
3 jajka
150 g mąki pszennej
160 g semoliny
280 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
170 g cukru
3 jajka
150 g mąki pszennej
160 g semoliny
280 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól oraz skórkę z cytryny i ubić. Do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać jogurt i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić. Masę wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej semoliną. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.
150 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
Połączyć składniki i polukrować ciasto.
Jaka śliczna ta babka!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
ooo, fajna - jest chyba mocno wilgotna, takei lubię.
OdpowiedzUsuńPyszności:-))
OdpowiedzUsuńŚwiąt słodkich jak babki i pachnących jak stokrotki:)
OdpowiedzUsuńTakiej babki jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie :D Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńmam ochotę na tą babkę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń