czwartek, 2 kwietnia 2015

jogurtowa babka na semolinie


Jogurtowa babka na semolinie jest idealnie skomponowana, jest wilgotna i rozpływa się w ustach. Przepis na babkę pochodzi z książki Women’s Weekly „The Baking Collection" podpatrzony u Ani. Ta pyszna babka to doskonała propozycja na Wielkanocny stół. 


250 g masła
skórka z 1 cytryny
170 g cukru
3 jajka
150 g mąki pszennej
160 g semoliny
280 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól oraz skórkę z cytryny i ubić. Do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać jogurt i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić. Masę wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej semoliną. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.


150 g cukru pudru
sok z 1 cytryny

Połączyć składniki i polukrować ciasto.



6 komentarzy:

  1. Jaka śliczna ta babka!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, fajna - jest chyba mocno wilgotna, takei lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świąt słodkich jak babki i pachnących jak stokrotki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej babki jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie :D Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. mam ochotę na tą babkę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect