sobota, 4 kwietnia 2015

babka drożdżowa


Klasyczna, najlepsza na świecie babka drożdżowa z rodzynkami upieczona według rodzinnej receptury. Babka zawsze wychodzi tak samo pyszna, miękka i ma wspaniały aromat. Przepis na królową wielkanocnego stołu jest już na blogu tutaj, warto jednak ją przypomnieć. By babka upiekła się fantastycznie, a ciasto było puszyste i miękkie, potrzebny jest czas i cierpliwość. 


200 g masła
50 g drożdży
500 g mąki pszennej
160 g cukru
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
150 g rodzynek

Rodzynki sparzyć gorącą wodą i odcedzić. Z połowy ilości mleka, drożdży, łyżki cukru i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Do utartej masy dodać jajka, żółtka i dalej ubijając. Dodać pozostałe mleko, mąkę, sól i ekstrakt. Na samym końcu dodać wyrośnięty rozczyn oraz rodzynki i ubić. Ciasto należy pozostawić w misce do wyrośnięcia, następnie zbić ciasto i ponownie pozwolić mu wyrosnąć. Ciasto wyłożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Pozostawić babkę do wyrośnięcie, następnie posmarować ubitym białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 170º C około 50 minut. 


Radosnych Świąt Wielkanocnych,
dobrego odpoczynku, 
smacznego jajka,
szalonego i wyjątkowego mokrego 
Śmigusa Dyngusa
oraz samych słonecznych, 
spokojnych i cudownych dni
z okazji 

Świąt Wielkanocnych

życzy

Kamila

10 komentarzy:

  1. Klasyczna drożdżowa baba też musi być! Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna, klasyczna baba :) Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, z dużą wzajemnością:)
    Klasyka wymiata!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna, tradycyjna baba

    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna babka! Wesołych Świąt Kamilko dla Ciebie i Twojej rodziny. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Baba perfekt i widzę ,że z ciasta ucieranego (ja takie robię do placka z śliwkami wczesną jesienią-ciasto ucierane drożdżowe , mniam)
    Kamilko radości życzę na ten świąteczny czas
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna ta babka :) kliknęłam w ten stary post i chylę czoła nad Twym postępem zdjęciowym :))))
    buźka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamilko, powiem Ci, że o ile słodycze na mnie nie działają za bardzo, to w tę Wielkanoc moja wspaniała Teściowa zrobiła babę drożdżową według przepisu mojej nieżyjącej już Babci, nie byłam w stanie się jej oprzeć. Baba stała przede mną i co i rusz odkrawałam sobie kawalątek. Podczas posiedzenia udało mi się zjeść jej pół - nie umiałam inaczej. Nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że gdzieś obok tej baby stoi moja Babcia i z uznaniem kiwa głową, że wszystko jest tak jak być powinno :) Wzruszyłam się tym Twoim wpisem, choć wcale nie było to w planie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Co tu dużo gadać: wspaniała :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect