Ciasto z kaszy manny upieczone bez dodatku mąki, z kaszki manny, jogurtu naturalnego i jajek, wzbogacone o waniliowe aromaty to tradycyjny deser podlaski. Ciasto upieczone na podstawie przepisu Adrianny Ewy Stawskiej z książki „Kuchnia kresowa z Podlasia”, jest pyszne, niezbyt słodkie i bardzo proste do upieczenia, doskonale smakuje podane z lekkim słodkim sosem, dżemoladą lub macerowanymi owocami.
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
szczypta soli
ale wspaniałe, delikatne!!
OdpowiedzUsuńproste i na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńLubię ciasto z kaszy manny, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Kamila, znowu wyczarowałaś cuuuudne ciacho <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Bardzo ciekawy przepis. Nie jadłam takiego ciacha :)
OdpowiedzUsuńfajne to ciasto , mi się kojarzy z leguminą
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie proste przpisy, w prostocie smak :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i uroczo z truskawkami!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńA myślisz, że można by na wierzch wrzucić jakieś owoce i razem z nimi upiec to ciacho?
Czy raczej groziłoby to zakalcem?;)
Magda, myślę, że można by tak zrobić z pełnym powodzeniem :) Bakalie i owoce są w tym cieście mile widziane :) Buźka!
UsuńFajne:-) Do tej pory kaszę mannę to tylko do masy dodawałam:-)
OdpowiedzUsuńna samej kaszy? o takim jeszcze nie słyszałam, super
OdpowiedzUsuń