codzienność

niedziela, 12 kwietnia 2015

tarta fiołkowa


Zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną…
Kazimierz Wierzyński



Doskonałe połączenie kruchego maślanego ciasta ze słodką galaretką na bazie konfitury z płatków fiołka oraz bitą śmietaną, ozdobione cudownymi kwiatkami. Wiosenna tarta fiołkowa jest przepyszna i umili chwile z najbliższymi.


100 g mąki pszennej
65 g masła
1 żółtko
25 g cukru pudru
1 łyżki śmietany
szczypta soli

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Ciasto ostudzić.


2 łyżeczki żelatyny
60 ml wody
250 ml śmietany kremówki
kwiaty fiołka

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać konfiturę z płatków fiołka, dobrze wymieszać. Galaretkę wyłożyć na podpieczonym spodzie tarty, schłodzić w lodówce. Schłodzoną śmietankę kremową ubić, masę wyłożyć na galaretce. Tartę przyozdobić kwiatami i schłodzić przed podaniem.
 


13 komentarzy:

  1. to taka tarta dla Elfów , Wróżek , Dzwoneczków i oczywiście Pszczółek
    Kamila aleś dała czadu , zjawiskowe te dzieło twoje

    OdpowiedzUsuń
  2. Już się stęskniłam za Twoimi kwiatowymi smakołykami:-) Tarta po prostu bajeczna:-)!

    OdpowiedzUsuń
  3. przecudna! można się w niej zakochać od pierwszego wejrzenia! już wyobrażam ten zapach, o smaku nie wspominając...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ty fiołkowa dziewczyno :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonała!
    Przymierzam się do fiołkowego jadła już od paru sezonów,ale tak mi żal zjadać te cudne kwiatuszki.
    Wstawiam je do wazonu...

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cudna!!! przepięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  7. ale piekna tarta :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. zdecydowanie najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak smakuje? (tylko nie pisz, że fiołkowo;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, kruche ciasto ze słodką galaretką, przełamane niesłodzoną bitą śmietaną :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect