Zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną…
Kazimierz Wierzyński
Doskonałe połączenie kruchego maślanego ciasta ze słodką galaretką na bazie konfitury z płatków fiołka oraz bitą śmietaną, ozdobione cudownymi kwiatkami. Wiosenna tarta fiołkowa jest przepyszna i umili chwile z najbliższymi.
100 g mąki pszennej
65 g masła
1 żółtko
25 g cukru pudru
1 łyżki śmietany
1 łyżki śmietany
szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Ciasto ostudzić.
2 łyżeczki żelatyny
60 ml wody
250 ml śmietany kremówki
kwiaty fiołka
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać konfiturę z płatków fiołka, dobrze wymieszać. Galaretkę wyłożyć na podpieczonym spodzie tarty, schłodzić w lodówce. Schłodzoną śmietankę kremową ubić, masę wyłożyć na galaretce. Tartę przyozdobić kwiatami i schłodzić przed podaniem.
to taka tarta dla Elfów , Wróżek , Dzwoneczków i oczywiście Pszczółek
OdpowiedzUsuńKamila aleś dała czadu , zjawiskowe te dzieło twoje
Już się stęskniłam za Twoimi kwiatowymi smakołykami:-) Tarta po prostu bajeczna:-)!
OdpowiedzUsuńdelicja! ojeju! jeść!
OdpowiedzUsuńprzecudna! można się w niej zakochać od pierwszego wejrzenia! już wyobrażam ten zapach, o smaku nie wspominając...
OdpowiedzUsuńTy fiołkowa dziewczyno :D
OdpowiedzUsuńDoskonała!
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do fiołkowego jadła już od paru sezonów,ale tak mi żal zjadać te cudne kwiatuszki.
Wstawiam je do wazonu...
ale cudna!!! przepięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńale piekna tarta :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie najlepsza!
OdpowiedzUsuńprzepiękna!
OdpowiedzUsuńJak smakuje? (tylko nie pisz, że fiołkowo;)))
OdpowiedzUsuńMonika, kruche ciasto ze słodką galaretką, przełamane niesłodzoną bitą śmietaną :)
UsuńSliczna!
OdpowiedzUsuń