wtorek, 21 kwietnia 2015

zawijane bułeczki ze szpinakiem


Kwietniowa bardzo wiosenna piekarnia Amber ma zielony kolor za sprawą Tosi z bloga Smakowity chleb, która zaproponowała do wspólnego pieczenia doskonałe zawijane bułeczki ze szpinakiem swojego autorstwa. Bułeczki, można było upiec w dwóch wersjach na zakwasie i drożdżach. By upiec bułeczki należy przygotować ciasto oraz masę szpinakową, którą następnie dodaje się do jednej części ciasta. Wyrośnięte ciasta wałkuje się na dwa prostokąty, łączy ze sobą w roladę i kroi na kawałki, dzięki temu upieką się nam dwukolorowe zakręcone bułki. Takie bułeczki są delikatne i puszyste, a dzięki szpinakowi mają fantastyczny wiosenny kolor. 


200 g szpinaku
4 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz


Szpinak wrzucić do głębokiej patelni i podgrzewać na małym ogniu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, miód, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i całość podsmażyć. Szpinak po ostudzeniu zmiksować.


450 g mąki  pszennej
5 g drożdży instant
320 ml wody
1 1/2 łyżeczki soli


W misie miksera połączyć mąkę z drożdżami i solą, wlewać powoli letnią wodę i wyrabiać ciasto mikserem przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do miski, przykryć ściereczką. Miskę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.


100 g mąki pszennej
szpinak
oliwa 


Do drugiej części dodać wcześniej przygotowany szpinak oraz mąkę i dalej wyrabiać ciasto mikserem, aż będzie elastyczne i zielone. Ciasto zostawić w misie, przykryć i zostawić na 90 minut. Wyrośnięte białe ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o grubości pięciu minimetrów. Następnie rozwałkować zielone ciasto na prostokąt o centymetr krótsze na obwodzie. Na białym cieście ułożyć zielone ciasto i zwinąć jak roladę. Roladę podzielić na 8 części. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Bułeczki spryskać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180° C i dopiekać jeszcze około 15 minut, aż będą rumiane. Bułeczki studzić na kratce.

15 komentarzy:

  1. Ślicznie zielone!
    Prawdziwie wiosenny wypiek.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne bułeczki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Następne upiekę drożdżowe, bo wyglądają na bardzo mięciutkie:-) Moje były twarde na wierzchu. Wiosennie się zrobiło na naszych blogach:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie super! i ten kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilko, pięknie zakręcone:) musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie i równo, nie to co u mnie :) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie i równo, nie to co u mnie :) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie zielone i puszyste! Piękne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. prześliczne , prawdziwa wiosna , cudeńka
    Mam je w planach , ale muszą jeszcze poczekać

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamilo-piękne bułeczki, puszyste i wiosennie zielone, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  11. ale fantastyczny pomysł na bułeczki!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne i wiosenne Twoje bułeczki. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie w Kwietniowej Piekarni

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie zawinięte, aż miło popatrzeć :)
    A jaki intensywny kolor im wyszedł, super!
    Dziękuję za wspólną zabawę i pozdrawiam serdecznie,
    Tosia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ślicznie Ci wyszły, aż chciałoby sie spróbować. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect