Kwietniowa bardzo wiosenna piekarnia Amber ma zielony kolor za sprawą Tosi z bloga Smakowity chleb, która zaproponowała do wspólnego pieczenia doskonałe zawijane bułeczki ze szpinakiem swojego autorstwa. Bułeczki, można było upiec w dwóch wersjach na zakwasie i drożdżach. By upiec bułeczki należy przygotować ciasto oraz masę szpinakową, którą następnie dodaje się do jednej części ciasta. Wyrośnięte ciasta wałkuje się na dwa prostokąty, łączy ze sobą w roladę i kroi na kawałki, dzięki temu upieką się nam dwukolorowe zakręcone bułki. Takie bułeczki są delikatne i puszyste, a dzięki szpinakowi mają fantastyczny wiosenny kolor.
200 g szpinaku
4 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Szpinak wrzucić do głębokiej patelni i podgrzewać na małym ogniu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, miód, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i całość podsmażyć. Szpinak po ostudzeniu zmiksować.
450 g mąki pszennej
5 g drożdży instant
320 ml wody
1 1/2 łyżeczki soli
320 ml wody
1 1/2 łyżeczki soli
W misie miksera połączyć mąkę z drożdżami i solą, wlewać powoli letnią wodę i wyrabiać ciasto mikserem przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do miski, przykryć ściereczką. Miskę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.
100 g mąki pszennej
szpinak
oliwa
szpinak
oliwa
Do drugiej części dodać wcześniej przygotowany szpinak oraz mąkę i dalej wyrabiać ciasto mikserem, aż będzie elastyczne i zielone. Ciasto zostawić w misie, przykryć i zostawić na 90 minut. Wyrośnięte białe ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o grubości pięciu minimetrów. Następnie rozwałkować zielone ciasto na prostokąt o centymetr krótsze na obwodzie. Na białym cieście ułożyć zielone ciasto i zwinąć jak roladę. Roladę podzielić na 8 części. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Bułeczki spryskać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180° C i dopiekać jeszcze około 15 minut, aż będą rumiane. Bułeczki studzić na kratce.
Zawijane bułeczki ze szpinakiem na blogach:
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Co do jedzenia
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Polska Zupa
Rozważania o kuchni i nie tylko
Stare Gary
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Ślicznie zielone!
OdpowiedzUsuńPrawdziwie wiosenny wypiek.
Pozdrowienia.
Prześliczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Następne upiekę drożdżowe, bo wyglądają na bardzo mięciutkie:-) Moje były twarde na wierzchu. Wiosennie się zrobiło na naszych blogach:-)
OdpowiedzUsuńjakie super! i ten kolorek:)
OdpowiedzUsuńKamilko, pięknie zakręcone:) musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńŚlicznie i równo, nie to co u mnie :) Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńŚlicznie i równo, nie to co u mnie :) Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńŚlicznie zielone i puszyste! Piękne!:)
OdpowiedzUsuńJakie fajne:)
OdpowiedzUsuńprześliczne , prawdziwa wiosna , cudeńka
OdpowiedzUsuńMam je w planach , ale muszą jeszcze poczekać
Kamilo-piękne bułeczki, puszyste i wiosennie zielone, pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuńale fantastyczny pomysł na bułeczki!!!
OdpowiedzUsuńPiękne i wiosenne Twoje bułeczki. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie w Kwietniowej Piekarni
OdpowiedzUsuńPięknie zawinięte, aż miło popatrzeć :)
OdpowiedzUsuńA jaki intensywny kolor im wyszedł, super!
Dziękuję za wspólną zabawę i pozdrawiam serdecznie,
Tosia.
Ślicznie Ci wyszły, aż chciałoby sie spróbować. Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń