Pesto z rukoli to wspaniała alternatywa dla klasycznego pesto z bazylii, jest równie zielone i pyszne. Pesto z rukoli z dodatkiem prażonych nasion słonecznika, czosnku, parmezanu oraz oliwy doskonale nadaje się do makaronów, zup, grillowanych mięs, ryb czy też warzyw. Pyszne pesto z rukoli dodaję do akcji Zielono mi!
120 g rukoli
4 łyżki nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
1/4 szklanki startego parmezanu
sól
pieprz
Zmiksować
w blenderze rukolę, czosnek, ser oraz uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Następnie włączyć
blender i powolnym strumieniem dodawać oliwę i zmiksować wszystko na
gładką pastę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechować w lodówce w szczelnie
zamkniętym słoiku.
ale soczyscie zielone! :) Lubie to!
OdpowiedzUsuńTakie apetyczne ,że normalnie monitor ma człowiek ochotę zjeść
OdpowiedzUsuńZ rukoli nie robiłam - boję się, że byłoby za ostre. Nie mogę jeść dużo rukoli. :(
OdpowiedzUsuńAle robię np. ze świeżego szpinaku albo pietruszki. :)
Piękne zielenie, Kamilko! :)
Zielono i wiosennie !
OdpowiedzUsuńŚwietne :) Często jadam rukolę, ale nigdy jeszcze nie robiłam z niej pesto. Muszę to nadrobić ;) Wczoraj występowała u mnie w roli koktajlu :)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam z bazylii, muszę kiedyś wypróbować z rukoli :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pesto z rukoli:-) I Tobie słoneczka, co ma mi tylko świecić;-)
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię,
Bardzo apetyczne. Z rukoli jeszcze nie robiłam, muszę to koniecznie nadrobić.
OdpowiedzUsuńAż mi tutaj pachnie! Cudnie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy pesto z rukoli, ale sądzę, że jesli ma w sobie czosnek, to sie sprzeda ;)
OdpowiedzUsuńDla pełanej satysfakcji dodałabym parmezan, bo tego wymaga tradycja oraz rukola to w końcu nie jest bazylia.
Nb dziś miałam na kolację ragu` z nadwyżką rukoli! ale się mądruję ;)
pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kamilo, jaki piekny, wiosenny kolor! Idealny na te pore roku :)
OdpowiedzUsuńMniam :P
OdpowiedzUsuń