czwartek, 13 marca 2014

bananowo - jabłkowy chlebek


Pyszny bananowo - jabłkowy chlebek z dodatkiem suszonej czarnej porzeczki upieczony z przepisu Tessy Capponi - Borawskiej. Chlebek doskonale smakuje z jogurtem i ulubioną dżemoladą.



250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki cynamonu
100 g masła
100 g cukru trzcinowego
2 jajka
2 banany
1 jabłko
3 łyżki suszonej czarnej porzeczki


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Masło utrzeć z cukrem. Powoli dodawać lekko roztrzepane jajka, cały czas ucierając. Banany rozgnieść widelcem, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie połączyć owoce z masą, dodać porzeczkę oraz mąkę z przyprawami. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem keksówki i piec godzinę w 180º C. Chlebek po ostudzeniu wyjąć z formy.

10 komentarzy:

  1. O tak widać, że dobrze smakuje , bo wygląda , za przeproszeniem zajebiście, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, tak właśnie smakuje :)))

      Usuń
  2. Dzisiaj do swojego ciasta bananowego też dodam jabłko, niezły pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Bardzo fajny przepis :) wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i przez Ciebie zgłodniałam i mam ochotę na taki pyszny chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A mam taką suszoną porzeczkę...;-)) I zgadzam się z Margot ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj,ależ pyszność Kamilko! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect