niedziela, 2 marca 2014

pączki z różanym nadzieniem


Pączki z tego przepisu są bardzo delikatne i pulchniutkie, najlepiej smakują nadziane płatkami róż ucieranymi z cukrem i oblane różanym lukrem. Tych doskonałych pączków z różanym nadzieniem nie może zabraknąć w okresie karnawału.


600 g mąki pszennej
100 g masła
100 g drożdży
5 żółtek
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
6 łyżek cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
płatki róży ucierane z cukrem
olej do smażenia

Z podgrzanego mleka, łyżki cukru, sześciu łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzeć żółtka z resztą cukru, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Dodać do wyrośniętego rozczynu wraz z mąką, alkoholem i roztopionym masłem. Dobrze wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi objętość rozłożyć na stolnicy na grubość około dwóch centymetrów i wykrawać szklanką krążki. Znowu poczekać, aż pączki dobrze wyrosną. Smażyć w głębokim tłuszczu. Wyjmować na bibułę. Nadziewać płatkami róży ucieranymi z cukrem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.


cukier puder
woda
płatki róży

Cukier puder wymieszać z wodą, dodać rozkruszone płatki róży i polukrować pączki.

5 komentarzy:

  1. bajeczne te paczki :) poprosze jednego!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna klasyka gatunku- pączki z konfiturą różaną. Hicior po prostu !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, tak klasyka i to w takim apetycznym wydaniu, mniam i jeszcze raz mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm, domowe pączki najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ piękne! Z różanym nadzieniem są najlepsze. Innych nie uznaję. ;)
    A pączki jadam raz w roku i wystarczy mi na cały rok :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect