wtorek, 11 marca 2014

pełnoziarniste ciastka z mąką kasztanową


Te ciastka, to prawdziwie rustykalne herbatniki, bardzo chrupiące. Są mało słodkie, z dodatkiem mąki kasztanowej oraz orkiszowej razowej, bez dodatku proszku do pieczenia i jajek. Zyskują po kilku dniach leżakowania w zamkniętym pojemniku. Przepis na pełnoziarniste ciastka z mąką kasztanową pochodzi z bloga Fragole a merenda a znalazłam je u Bei.


100 g mąki kasztanowej
100 g mąki pszennej
50 g mąki orkiszowej razowej
80 g cukru trzcinowego
100 g masła
6 łyżek mleka
sól

Wymieszać mąki, szczyptę soli i cukier, dodać kawałki miękkiego masła oraz mleko i zmiksować mikserem, tak by otrzymać kulę ciasta. Uformowaną kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Ciasto rozwałkować na delikatnie posypanej mąką stolnicy na grubość kilku minimetrów i wycinać ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem blasze. Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170° C na około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko rumiane. Wystudzić ciasteczka i przechowywać w zamkniętym pojemniku. 


9 komentarzy:

  1. Cudne te ciasteczka i takie zdrowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam chrupiące ciastka! najbardziej. A mąki kasztanowej nie próbowałam nigdy, kiedyś na targach chciałam kupić, ale pani na stoisku z mąką nie umiała mi o niej nic powiedzieć, więc widać nie była zainteresowana sprzedażą.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają, chętnie zjadłabym kilka:) ciekawy blog, obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna jest ich forma:-) Częstuję się do kawki:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. śietne:) w sam raz do kawki:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. noooo takie guziczki to zdrowe i pyszne są , kurcze na wynos można prosić?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie cudowne guziczki ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect