środa, 19 marca 2014

marmolada z czerwonych pomarańczy


Czerwone pomarańcze doskonale sprawdzają się w przetworach, mają słodko - kwaśny miąższ i lekko gorzką skórkę. Marmolada z czerwonych pomarańczy jest słodka i ma doskonały aromat, świetnie pasuje do pieczywa i wypieków. Pomarańcze do marmolady należy bardzo cienko pokroić, najlepiej na mandolinie. Marmolada przygotowana na podstawie przepisu Williams - Sonoma "Art of Preserving".  


500 g czerwonych pomarańczy
4 szklanki wody
3 szklanki cukru
1/4 szklanki soku z cytryny 


Czerwone pomarańcze pokroić na cieniutkie plasterki. Ułożyć w dużym rondlu i zalać wodą, ustawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować, bez przykrycia, często mieszając przez 15 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie zmierzyć objętość plastrów pomarańczy i płynu, na każdą zmierzoną szklankę, dodać 3/4 szklanki cukru. Pomarańcze, płyn, cukier oraz sok z cytryny umieścić w rondlu, ustawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia, odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec zagotować i przełożyć gorącą marmoladę do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 

12 komentarzy:

  1. musi być pyszna:) lubię dżemy itp. z cytrusów:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam żadnych przetworów z pomarańczy, sezon jeszcze trwa więc myślę że wypróbuje Twój przepis i zrobię domowy dżemik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudowna! Piekne kolorki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudna! słoneczko na talerzu!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna!!! A Kamilko, potem muszą być słoiki takie szerokie, żeby pomarańcze w plastrach weszły, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, z pakowaniem do mniejszych słoików niema problemu, plastry są bardzo elastyczne :) Buziaki!

      Usuń
  6. Piękna!
    Też będę robić, jak tylko pomarańcze dotrą;)
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny kolor. Można by patrzeć i patrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  8. w tym roku dostałam domowej roboty dżem z czerwonych pomarańczy i był przepyszny. Chętnie kiedyś sama zrobię!
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ piękny kolor! Cudowna jest po prostu !:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tę delikatną nutę goryczki w konfiturach cytrusowych.
    Przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect